naar onze webwinkel >>>  
oo



volg Anthťmis op



etherische oliŽn

eth. olie A t/m D
eth. olie E t/m K
eth. olie L t/m R
eth. olie S t/m Z
toepassingen
Attars
blends


Absint
Acacia
Afrikaantje
Agarhout
Aglaia
Ajowan
Ajuin
Akkermunt
Akkerscherm
Alant
Amandel bitter
Amber
Ambrette
Amyris
Angelica
Anijs groen
Anijs ster
Arveden
Arnica
Araucaria
Asafetida
Azop
Balsemspar
Basilicum
Basilicum Tulsi
Bay St. Thomas
BenzoŽ
Bergamot
Bergbonenkruid
Bergceder
Bergden
Bergsteentijm
Berk
Berkenteer
Bernagie
Betel Peper
Bigarade
Bijvoet
Boabo
Bloed Sinaasappel
Boerenwormkruid
Bois de Rose
Boldoblad
Bonenkruid
Borneokamfer
Boronia
Bucco
Bulgaarse Roos
Cabreuva
Cacao
Cade
Cajeputi
Calendula
Cananga
Cardamom
Carrot
Cascarilla
Cassia
Cassie
Catnip
Ceder Atlas
Cederblad
Ceder Mexicaans
Ceder Virginiana
Champaca
Champaca hout
Chinese Munt
Chinese Parfumplant
Cipriol
Ciste Roos
Citroen
Citroenbalsem
Citroen Eucalyptus
Citroengras
Citroen Munt
Citroen Verbena
Citronella
Citrusolien
Copaiva
Costus
Cubebe
Curcuma
Cypres
Damascener Roos
Davana
Den
Den Himalaya
Den Moeras
Dennenolien
Den Siberisch
Den Zwart
Dille
Douglasie
Dragon
Droogbloem
Duivelsdrek
Duizendblad



prijzen
basisoliŽn
etherische oliŽn
grootverpakkingen
professionals

hydrolaten
insecten verdrijven
therapeutische mengsels



INFO
basis oliŽn

Nederlandse namen
botanische namen
recepten

hydrolaten


zepen
Aleppo zepen



Dode Zee
Edom huidverzorging
Edom aanbieding
Safi huidverzorging
Dode Zee INFO
Dode Zee mineralen
Dode Zee modder
RŁgener Krijt
probeersetje Krijt


plantaardige
huidverzorging
Aanbiedingsets
Neutral Dode Zee
Mineral RŁgener Krijt
Krijtbehandelingen
Tea Tree verzorging
Duindoorn verzorging
Rozenbottel verzorging
Cocos huidverzorging
Voetverzorging

handcrŤmes
shampoo
probeersetjes

massage oliŽn
huid oliŽn



Anthťmis webshop
honderden oliŽn in therapeutische kwaliteit
huidverzorging met natuurlijke grondstoffen


   
 
Absintalsem   Artemisia absinthium
olie-analyse
Herba Absinthii - Alsem - Bittere Alsem - Aalst - Absinthium / Sanskriet: Nagadamani


Bij het verstrekken van de volgende informatie beroepen wij ons op het ook ons toekomende recht op vrijheid van meningsuiting, zoals dat ondermeer wordt gewaarborgd in artikel 10 lid 1 van het Europees Verdrag ter bescherming van de Rechten van de Mens en de fundamentele vrijheden.
Absint of Alsem, Artemisia absinthium, is een tot 1Ĺ mtr. hoog, overblijvend kruid met zilvergroene, behaarde bladeren en lichtgele bloemen.
Het behoort tot de
asteraceae familie, een plantenfamilie met wereldwijd ruim 250 soorten.
Tot deze familie behoren eveneens Bijvoet, Davana en Dragon. In onze streken zijn dit belangrijke waardplanten voor veel vlindersoorten.

Absintalsem komt oorspronkelijk uit het gebied rond de Middellandse Zee. De geur is sterk aromatisch, de smaak zeer bitter. Het kruid wordt nu op grote schaal gekweekt in Centraal- en Zuid-Europa, Noord-Afrika en de USSR.

De familienaam Artemisia stamt waarschijnlijk van de Carische koningin,
Artemisia, de zuster van de perzische koning Mausolus van CariŽ. Ook wordt wel eens aangenomen dat de naam afkomstig is van Artemis, de godin van de jacht.
Het griekse
absinthium betekent ongenoegen wat waarschijnlijk wijst op de bittere smaak.

Absint etherische olie is een goede insectenverdrijver
foto Pixaby.com

Het gebruik en de werking van Aalst werd reeds beschreven door Plinius de Oude en Dioscorides.
In de historische kruidengeneeskunde werd het bloeiende kruid vooral gebruikt als digestief tonicum bij slechte eetlust.

Absint speelde in de oudheid een belangrijke rol. In het antieke Egypte werd het aanbevolen als middel tegen wormen.
In het oude Rome werd een Alsemtak aangeboden aan de winnaars van wagenrennen en kregen zij een Alsemdrank te drinken.

In de voorchristelijke tijd werd het kruid veelvuldig toegepast als middel om de menstruatie te bevorderen en om abortus te plegen, bij dit laatste werd het vaak gecombineerd met Bijvoet.
Ook werd Absint genomen om de bevalling te bespoedigen.

Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat Absint naast het stimuleren van de menstruatie ook van grote invloed is op de vruchtbaarheid van mens en dier en onvruchtbaarheid veroorzaakt.
*

De volkstraditie ziet Alsem als kruid om de koorts te verlagen en wormen te verdrijven. Vroeger werd het gebruikt als middel tegen epilepsie en als aromatisch strooikruid om vlooien te bestrijden. Ook werd het samen met Lavendel en Pepermunt gedroogd en tussen de kleren gehangen om schadelijke insecten te verdrijven. *
Een sterk extract moest ziekenhuisvloeren ontsmetten.

Naast andere planten gepoot, weert het insektenvraat.

De volksgeneeskunde past Absint toe bij de behandeling van slechthelende wonden en insectensteken. Door de in het kruid aanwezige bitterstoffen wordt een aftreksel gedronken bij spijsverteringsproblemen en krampen.
*



Uit de bladeren en bloemtoppen wordt een etherische olie met een zoet kruidige geur gedestilleerd. 100-200 kilo plantenmateriaal leveren 1 kilo olie. De olie wordt hoofdzakelijk in de USA geproduceerd.
Ondanks zijn giftigheid, veroorzaakt door de aanwezigheid van
thujon en thujol, wordt de olie in grote hoeveelheden gebruikt door de levensmiddelen industrie en toegepast in alcoholische dranken en kruidenbitters.

Ook in Vermouth en Beerenburg zit Absintalsem maar in een ongevaarlijke lage dosis. Vooral in gebak, desserts, frisdranken en diverse andere levensmiddelen wordt de essentiŽle olie als smaakstof gebruikt.
Alsemolie wordt eveneens gebruikt in huidprikkelende farmaceutische producten en als geurcomponent in cosmetica, parfums en toiletartikelen.
Soms wordt door oplosextractie ook een absolue geproduceerd.


Een bekende drank waarin het kruid wordt gebruikt is de likeur 'Absinth'. Deze drank was vooral in de 19e eeuw in Frankrijk bij kunstenaars erg populair. Degas schilderde in 1876 een schilderij met de titel "l'Absinthe". De hallucinogene en gezondheid schadende werking voerden uiteindelijk tot een verbod van deze gevaarlijke drank.
De ernstige bijwerkingen,
absintisme, veroorzaakten krankzinnigheid, verwarring, verlamming en soms zelfs de dood.


Aromatherapeuten zijn van mening dat Absintolie antibacteriŽle eigenschappen heeft en ontstekingremmend werkt.
Zij vinden dat het in de aromatherapie o.a. kan worden
gebruikt bij; menstruatie problemen (activerend), worminfecties, eczeem, jicht, koorts, krampen en wratten. *
Toevoegen aan basisolie voor het masseren van (spier)krampen. Niet langdurig gebruiken. *
Absint wordt ook gezien als een goede insectenverdrijver als ook een verdovend middel en slaapmiddel.
*

psychisch: Absint versterkt de psychische krachten, vroeger werd aangenomen dat het zou beschermen tegen boze geesten en betoveringen.*
Samen met Sandelhout als wierook gebrand helpt het mensen die problemen hebben het verleden los te laten. Negatieve ervaringen en teleurstellingen worden beter overwonnen.
*


contra-indicatie: door het hoge thujon gehalte is de etherische olie giftig. overmatig gebruik kan leiden tot nachtmerries, braken, hoofdpijn en duizeligheid. gevaarlijk voor mensen met aanleg voor epilepsie. niet gebruiken tijdens de zwangerschap, nooit toepassen bij kinderen.

Absint kan in de verdamper goed gemengd worden met Eikenmos, Jasmijn, Lavendel, Oranjebloesem en andere CitrusoliŽn.
massage olie: voor een betere doorbloeding, 10-30 druppels toevoegen aan 100 ml. basisolie, regelmatig masseren.*
huidschimmel: 10 druppels toevoegen aan 50 ml. basisolie. dagelijks geÔnfecteerde plekken insmeren.*






* De informatie over de werking van deze olie is afkomstig uit de soms al duizenden jaren oude toepassingen in de aromatherapie, de publicaties van therapeuten, homeopatische artsen, wetenschappelijke onderzoeken en tips van gebruikers.
Anthemis Aromatherapie doet echter geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor
informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geŽvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.



   

Anthťmis webshop
honderden oliŽn in therapeutische kwaliteit



recepten


oliŽn zoeken op
Nederlandse naam
botanische naam




wrattenoliŽn


welke olie



Edom huidverzorging met Dode Zee mineralen

aanbieding



massage oliŽn

massage oliŽn zonder synthetische toevoegingen





Rosa Mosqueta
huidverzorging met Rozenbottel olie





Rio de Coco
huidverzorging met biologische Cocosolie




Tea Tree
huidverzorging met biologische Tea Tree olie





Neutral
verzorging met Dode Zeezout voor de allergische huid





Sandorini
huidverzorging met biologische Duindoornolie




etherische olie in jojoba,
te gebruiken als parfum of toevoeging aan massag-oliŽn




Parfum olie met hoofdzakelijk natuurlijke ingrediŽnten

   
/aroma/absint.htm - laatste wijziging donderdag 19 oktober 2017

copyright Anthťmis aromatherapie - Oosterstreek / alle rechten voorbehouden disclaimer