naar onze webwinkel >>>  
oo



volg Anthťmis op



basisoliŽn
maceraten en vetten
toepassingen


Abrikoos
Algen
Algenmasker
AloŽ vera
Amandel
Andiroba
Arachide
Argan
Arnica
Avocado

Babassu
Baobab
Bawchi
Bernagie
Bijenwas

Cacaoboter
Calendula
Calophyllum
Camellia
Centella
Chiazaad
Chilipeper
Cocos
Cranberryzaad

Distelzaad
Druivenpit
Duindoorn

Granaatappel
Hazelnoot
Hennep

Jojoba

Kamille
Karanjezaad
Kiwizaad
Klitwortel
Kokum
Komboboter
Komkommer
Kukuinoot

Laurierbes
Lijnzaad

Macadamia
Macassar
Mahua
Maiskiem
Malkangini
Mangoboter
Marula
Moringa

Neem
Neem toepassingen
Nigella

Olijf

Palm
Palmpit
Papaver
Perilla
Perzik
Pinda
Pompelmoes
Pompoen

Rozenbottel
Ricinus
Rijstkiem

Saffloer
SchwarzkŁmmel
Sesam
Sheabutter
Sheabutterproducten
Soja
St.Janskruid

Tarwekiem
Teunisbloem

Walnoot
Watermeloen
Wortel

Zonnebloem


Hertshoornolie


prijzen
basisoliŽn
etherische oliŽn
grootverpakkingen
professionals

hydrolaten
insecten verdrijven
therapeutische mengsels



INFO
etherische oliŽn
eth. olie A t/m D
eth. olie E t/m K
eth. olie L t/m R
eth. olie S t/m Z

Attars
blends


Nederlandse namen
botanische namen
recepten



zepen
Aleppo zepen



Dode Zee
Edom huidverzorging
Edom aanbieding
Safi huidverzorging
Dode Zee INFO
Dode Zee mineralen
Dode Zee modder
RŁgener Krijt
probeersetje Krijt


plantaardige
huidverzorging
Aanbiedingsets
Neutral Dode Zee
Mineral RŁgener Krijt
Krijtbehandelingen
Tea Tree verzorging
Duindoorn verzorging
Rozenbottel verzorging
Cocos huidverzorging
Voetverzorging

handcrŤmes
shampoo
probeersetjes

massage oliŽn
huid oliŽn





webwinkel

   
foto`s
Cranberry - Veenbes   Vaccinium macrocarpon
olie-analyse


Bij het verstrekken van de volgende informatie beroepen wij ons op het ook ons toekomende recht op vrijheid van meningsuiting, zoals dat ondermeer wordt gewaarborgd in artikel 10 lid 1 van het Europees Verdrag ter bescherming van de Rechten van de Mens en de fundamentele vrijheden.
De Veenbes of Moerasbes is vooral bekend onder de naam Cranberry. Het is een groenblijvend, klein struikvormig plantje, een zogenaamde Chamaephyt, wat behoort tot de heide-achtigen, Ericaceae. De dunne takken vormen, over de grond kruipend, in de loop der tijd een dicht tapijt.
Het struikje stamt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en is inheems in gematigde gebieden van het noordelijk halfrond. Het is direct verwant met de europese Vossenbes,
Vaccinium vitis-idaea.
De naam Cranberry,
Kraanbes, is afgeleid van de vorm van de meeldraden en stamper omdat deze op de snavel van een Kraanvogel lijken.
Na de bloei verschijnen rode vruchten die op kleine kersen lijken, ze bevatten vier luchtkamers waardoor de rijpe vruchten op water blijven drijven.


foto Pixaby.com

Het plantje wordt al sinds de 18e eeuw in Noord Amerika grootschalig geteeld.
Reusachtige commerciŽle aanbouwgebieden zijn o.a. te vinden in de USA, Canada en Noord-Europa.
De grootste producent in Europa is Letland, maar ook op Texel en Vlieland wordt Cranberry geteeld.

Op de grote velden worden de bessen geoogst door het veld onder water te zetten en door middel van een kunstmatige veroorzaakte zog de bessen te "plukken".

Rijpe onbeschadigde bessen drijven aan de oppervlakte en kunnen dus eenvoudig verzameld worden.
Alleen de allerbeste kwaliteit bessen wordt voor menselijke consumptie gebruikt.

Het gebruik van de cranberry als medicinale plant was al bij de Noord-Amerikaanse indianen bekend. Al ruim duizend jaar werden de bessen door verschillende indiaanse stammen verzameld. De hieruit gewonnen verfstof werd ritueel gebruikt.
Voor het ontsmetten van wonden gebruikten de medicijnmannen cranberrysap en met een compres van bessenpulp werd het gif uit pijlverwondingen geneutraliseerd.

De bittere rode vrucht van de Cranberry, die
Ibimi of Sassamanesh, werd genoemd, was eveneens een dagelijks voedingsmiddel.
Zij aten de verse vruchten, dronken het sap en verwerkten de bessen tot
Pemican. Deze pasta uit gedroogd vlees, vet, wilde uien en cranberrys is zeer lang houdbaar.
Het heeft een laag gewicht, veel vitaminen en een hoge voedingswaarde. Daarom een ideaal voedingsmiddel voor lange reizen en voor de winter.
Omdat met kokend water van de pasta een soort soep gemaakt kon worden zien veel wetenschappers het als de eerste "instantsoep".

De Pilgrim Fathers die zich in 1620 in Cap Cod in New England vestigden, leerden de bessen en hun vele toepassingsmogelijkheden kennen door de
Wampanoags. Zij maakten graag gebruik van de kennis van deze Indianen. Het waren de Pilgrim Fathers die de vrucht Crane Berry noemden wat later tot de huidige naam cranberry werd verkort.

Amerikaanse zeevaarders en marine namen altijd een voorraad cranberrys op hun schepen mee om zich tegen scheurbuik te beschermen.

Tijdens de Renaissance was de cranberry niet alleen een levensmiddel maar groeide uit tot een volks geneesmiddel met een lange traditie.
In 1923 werd cranberry voor het eerst door Amerikaanse artsen gebruikt voor de behandeling van ontstekingen aan de urinewegen.


foto Pixaby.com

Cranberry olie wordt koudgeperst uit zaden van de rijpe bessen. Het is een olie met een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren welke bovendien veel tocopherolen, fytosterolen en tocotriŽnolen bevat.
De unieke verhouding 1:1 tussen omega-3 en omega-6 samen met omega-9 vetzuren maakt de olie tot een uitmuntende anti-oxidant.
Hij biedt een natuurlijke bescherming tegen de zon en vrije radicalen, die beiden de oorzaak zijn van een snelle veroudering van de huid.

De olie krijgt steeds meer de aandacht van de cosmetische industrie en wordt vooral gebruikt in hoogwaardige huidverzorgings producten ook in baby-producten.

Door het hoge gehalte aan omega-3
vetzuren is Cranberryzaadolie een belangrijk voedingssupplement geworden en een uitstekend alternatief voor visolie.
Therapeuten zijn van mening dat heeft Cranberryzaadolie ontstekings- en allergieremmende eigenschappen heeft en de elasticiteit van de huid verbetert. De olie is een weldaad voor een beschadigde en geÔrriteerde huid. *
Hij kan lokaal puur toegepast worden of worden toegevoegd aan huid- of badoliŽn. Wordt ook veel toegevoegd aan anti-aging mengsels.

Het gebruik van Cranberryzaadolie puur of in mengsels biedt de huid een uitstekende bescherming o.a. bij de verzorging van; rijpere of droge huid, huidontstekingen, beschadigde en geÔrriteerde (slijm)huiden. Geeft verlichting bij jeuk, eczeem en psoriasis. *
Deze voedende en hydraterende olie is een waardevolle toevoeging aan zelfgemaakte huidverzorging zoals bijv. lippenbalsem, gezichtscrŤme en haarverzorging.
*
Door het hoge gehalte aan vitamine A is de olie een goede toevoeging aan verzorgingsproducten voor acne en een onzuivere huid.
*

De sterke anti-oxiderende eigenschap verlengt de houdbaarheid van mengsels waaraan deze olie is toegevoegd.
*

Haarverzorging met Cranberryolie versterkt het haar en hydrateert de hoofdhuid. *

contra-indicatie: niet bekend.

hier een voorbeeld van toepassing in de huidverzorging:
meng 20 ml. Cranberryzaadolie met 40 ml. Amandel- of Abrikozenpitolie en verzorg de huid dagelijks.
*





* De informatie over de werking van deze olie is afkomstig uit de soms al duizenden jaren oude toepassingen in de aromatherapie, de publicaties van therapeuten, homeopatische artsen, wetenschappelijke onderzoeken en tips van gebruikers.
Anthemis Aromatherapie doet echter geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor
informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geŽvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.


klik hier voor meer informatie over oliŽn


   


vetzuren
recepten


oliŽn zoeken op
Nederlandse naam
botanische naam




wrattenoliŽn



welke olie



Edom huidverzorging met Dode Zee mineralen

aanbieding



massage oliŽn

massage oliŽn zonder synthetische toevoegingen





Rosa Mosqueta
huidverzorging met Rozenbottel olie





Mineral
huidverzorging met RŁgener krijt
aanbieding




Rio de Coco
huidverzorging met biologische Cocosolie




Tea Tree
huidverzorging met biologische Tea Tree olie





Neutral
verzorging met Dode Zeezout voor de allergische huid





Sandorini
huidverzorging met biologische Duindoornolie
   
/aromabasis/cranberry.htm - laatste wijziging maandag 17 april 2017

copyright Anthťmis aromatherapie - Oosterstreek / alle rechten voorbehouden disclaimer