naar onze webwinkel >>>  
oo



volg Anthťmis op



basisoliŽn
maceraten en vetten
toepassingen


Abrikoos
Algen
Algenmasker
AloŽ vera
Amandel
Andiroba
Arachide
Argan
Arnica
Avocado

Babassu
Baobab
Bawchi
Bernagie
Bijenwas

Cacaoboter
Calendula
Calophyllum
Camellia
Centella
Chiazaad
Chilipeper
Cocos
Cranberryzaad

Distelzaad
Druivenpit
Duindoorn

Granaatappel
Hazelnoot
Hennep

Jojoba

Kamille
Karanjezaad
Kiwizaad
Klitwortel
Kokum
Komboboter
Komkommer
Kukuinoot

Laurierbes
Lijnzaad

Macadamia
Macassar
Mahua
Maiskiem
Malkangini
Mangoboter
Marula
Moringa

Neem
Neem toepassingen
Nigella

Olijf

Palm
Palmpit
Papaver
Perilla
Perzik
Pinda
Pompelmoes
Pompoen

Rozenbottel
Ricinus
Rijstkiem

Saffloer
SchwarzkŁmmel
Sesam
Sheabutter
Sheabutterproducten
Soja
St.Janskruid

Tarwekiem
Teunisbloem

Walnoot
Watermeloen
Wortel

Zonnebloem


Hertshoornolie


prijzen
basisoliŽn
etherische oliŽn
grootverpakkingen
professionals

hydrolaten
insecten verdrijven
therapeutische mengsels



INFO
etherische oliŽn
eth. olie A t/m D
eth. olie E t/m K
eth. olie L t/m R
eth. olie S t/m Z

Attars
blends


Nederlandse namen
botanische namen
recepten



zepen
Aleppo zepen



Dode Zee
Edom huidverzorging
Edom aanbieding
Safi huidverzorging
Dode Zee INFO
Dode Zee mineralen
Dode Zee modder
RŁgener Krijt
probeersetje Krijt


plantaardige
huidverzorging
Aanbiedingsets
Neutral Dode Zee
Mineral RŁgener Krijt
Krijtbehandelingen
Tea Tree verzorging
Duindoorn verzorging
Rozenbottel verzorging
Cocos huidverzorging
Voetverzorging

handcrŤmes
shampoo
probeersetjes

massage oliŽn
huid oliŽn





webwinkel

   
foto`s
Perilla   Perilla frutescens

olie-analyse

Wilde Sesam - Chinese Melisse - Shiso - Biefstukplant / Hindi: Bhanjira


Bij het verstrekken van de volgende informatie beroepen wij ons op het ook ons toekomende recht op vrijheid van meningsuiting, zoals dat ondermeer wordt gewaarborgd in artikel 10 lid 1 van het Europees Verdrag ter bescherming van de Rechten van de Mens en de fundamentele vrijheden.

Perilla, Perilla frutescens, een ťťnjarige plant uit Oost-AziŽ die behoort tot de Lipbloemigen, Lamiaceae, is ook wel bekend als Wilde Sesam of Chinese Melisse. In Nederland wordt de plant meestal Shiso genoemd.
Het kruid met de karakteristieke vierkante stengel is dus familie van de Munt en bevat de voor deze familie typische phenolische bitterstoffen en anti-oxidanten.

In de aziatische landen is het een belangrijk oliegewas en wordt veelvuldig gekweekt in China, Japan en Korea.

Rond 1800 werd de plant door Aziatische immigranten in de USA en Canada geintroduceerd. Omdat de plant zich goed kan aanpassen heeft deze "purperen Munt" in sommige gebieden de oorspronkelijke flora verdrongen en groeit als onkruid op vele weiden.

Enige varianten zijn vanwege de bonte bladeren gewaardeerde sierplanten.


foto Pixaby.com

Vele honderden jaren was Perilla in AziŽ een heilige plant, die door de goden aan de mens werd geschonken als voedsel en als medicijn tegen alle ziekten. Op vertrappen van de plant stond de doodstraf.

Perilla heeft een lange geschiedenis in de traditionele Chinese geneeskunde.
Gedroogde bladeren werden gebruikt voor de behandeling van allerlei kwalen, zaden en verse bladeren ingezet om het zweten te stimuleren.
De stengels zouden moeten helpen tegen ochtendziekte tijdens de zwangerschap.
Chinese artsen behandelen allergieŽn, misselijkheid en spierspasmen eveneens met extracten uit bladeren en zaden.
Deze toepassingen stammen uit volksoverleveringen, een wetenschappelijk bewijs ontbreekt.

Ook Ayurvedische artsen maken veel gebruik van Perilla bladeren en zaden.
Traditioneel gebruiken zij de bladeren bij inflammatoire aandoeningen.

Het gekneusde loof is een effectief insecticide.


In Japan en Korea is de Perilla variant
Shiso een belangrijke voedingsplant.
De grote, zachte groene of violette gekrulde bladeren hebben in iedere vorm een aparte smaak. Het pittige maar niet scherpe aroma doet enigzins aan Kaneel, Anijs of Zoethout denken.
De bladeren worden vers bij visgerechten geserveerd of geven in gedroogde vorm soepen hun aroma.

In Japan zijn vooral de rode bladeren zeer in trek, ze worden graag gebruikt voor het aromatiseren en kleuren van
Sushi shoga en de beroemde ingemaakte Japanse pruimen, Umeboshi.
Bovendien heeft het blad een antibacteriŽle werking wat de houdbaarheid van het voedsel ten goede komt.

Op Koreaanse volksmarkten worden Perilla producten in alle mogelijke vormen veelvuldig aangeboden.
De zaden worden verkocht als voedsel voor vogels of menselijke consumptie.
De zaadolie wordt gebruikt als spijsolie of als brandstof. Met gedroogde of verse bladeren kan voedsel gekleurd worden, maar ze worden hoofdzakelijk verkocht om de geneeskrachtige werking. Ook extracten van blad en stengels zijn zeer geliefd.

In de westerse keuken is de Perillaplant nauwelijks bekend, hoewel de rode bladeren steeds vaker gebruikt worden om voedsel rosa tot wijnrood te kleuren.
De bladeren bevatten de plantaardige verfstof
"Perillaninchloride" die tot de Anthocyan groep behoort.

In Japan wordt een destillaat van gedroogde bladeren als zoetstof gebruikt. Deze stof,
perillartine, is 2000 maal zo zoet als suiker en wordt veel gebruikt als zoetstof in gebak, tabak en alcohol.


De bruine Perilla zaden bestaan voor ruim 50% uit olie die wordt gewonnen door koude persing.

Deze Shiso-olie is de grootste plantaardige bron van
Omega-3 vetzuren, waarvan minstens de helft uit alfa-linolzuur bestaat.
Naast tocopherol bevat de olie bovendien een breed scala aan flavonen en is zo een krachtig anti-oxidant.

Om de rijkdom aan meervoudig onverzadigde vetzuren is de olie in Japan al meer dan 1000 jaar zeer populair.
Hij wordt hier meer gewaardeerd om zijn geneeskrachtige werking dan om de smaak.

foto Pixaby.com
Evenals Lijnzaadolie is Shiso-olie geschikt als toevoeging in vernissen, lakken en drukinkt, waarmee de droogtijd verkort kan worden. Ook kan hij dienen als waterafstotende laag op kleding.

Naar mening van aromatherapeuten behoort Perilla olie tot de drogende oliŽn en heeft een sterke anti-aging werking.
De olie is rijk aan anti-oxidanten en heeft goede kalmerende eigenschappen. Hij dringt snel in de huid, stimuleert de doorbloeding en herstelt de vochtgraad van de huidcellen. Het is een uitmuntende olie voor ieder huidtype maar vooral voor de rijpere huid.
*

Gebruik Perilla olie puur of in mengsels o.a. bij; ontstekingen, geÔrriteerde huid, atopisch eczeem, neurodermatitis, artritis, psoriasis, oudere huid, rimpels, allergiŽn. *
Door groot aandeel flavonen heeft de olie een ontgiftende werking bij bijv. milieu problemen. De olie laat zich goed mengen met andere basisoliŽn en etherische oliŽn.
*

contra-indicatie: Niet gelijktijdig innemen met voedingssupplementen die vezels bevatten. Als u antistollingsmiddelen of remmers van bloedplaatjesaggregatie neemt, raadpleeg dan eerst uw arts voordat u Perilla olie inneemt.
Bij uitwendig gebruik zijn geen bijwerkingen bekend.


Uit de bladeren wordt etherische olie gedestilleerd waarvan verschillende chemotypen giftig zijn. Deze olie wordt in de aromatherapie niet gebruikt maar vindt wel toepassing in de parfumindustrie en medicijnen.


* De informatie over de werking van deze olie is afkomstig uit de soms al duizenden jaren oude toepassingen in de aromatherapie, de publicaties van therapeuten, homeopatische artsen, wetenschappelijke onderzoeken en tips van gebruikers.
Anthemis Aromatherapie doet echter geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor
informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geŽvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.


klik hier voor meer informatie over oliŽn



meeste vette plantenoliŽn kunnen zonder risico ingenomen worden. Sommige zijn heerlijk in salades of kunnen gebruikt worden om mee te bakken. De aromatherapie gebruikt vette oliŽn als basis in mengsels met etherische oliŽn.
   


vetzuren
recepten


oliŽn zoeken op
Nederlandse naam
botanische naam




wrattenoliŽn



welke olie



Edom huidverzorging met Dode Zee mineralen




massage oliŽn

massage oliŽn zonder synthetische toevoegingen






Rosa Mosqueta
huidverzorging met Rozenbottel olie





Mineral
huidverzorging met RŁgener krijt
aanbieding




Rio de Coco
huidverzorging met biologische Cocosolie




Tea Tree
huidverzorging met biologische Tea Tree olie





Neutral
verzorging met Dode Zeezout voor de allergische huid





Sandorini
huidverzorging met biologische Duindoornolie
   
/aromabasis/perilla.htm - laatste wijziging zondag 16 april 2017

copyright Anthťmis aromatherapie - Oosterstreek / alle rechten voorbehouden disclaimer