oovolg Anthťmis opetherische oliŽn

eth. olie A t/m D
eth. olie E t/m K
eth. olie L t/m R
eth. olie S t/m Z
toepassingen
Attars


Edeltanne
Elemi
Engelwortel
Eucalyptus
Eucalyptus Citroen
Eucalyptus Mint
Eucalyptus oliŽn
Eucalyptus-polybractea
Eucalyptus Smithii
Eucalyptus Steigeriana

Fenegriek
Fichtennadel
Foelie
Fokienia
Franse Roos
Frangipani

Galanga
Galbanum
Gandhi wortel
Ganzevoet
Gardenia
Gaultheria
Gayak
Gember
Gembergras
Gentiaan
Geranium
Godenvoedsel
Gomboom
Gomenol
Grapefruit
Grieks Hooi
Groene Munt
Gurjun balsem

Harshingar
Hazengras
Hedychium
Helicryse
Hemlockspar
Hibahout
Ho blad
Hon Sho
Honing
Honingklaver
Hooibloemen
Hop
Hyacint
Hysop

Immortelle
Indische Verveine
Iris
IJzerhard

Jamaica Peper
Jaborandi
Jamrosa
Japanse Ceder
Japanse Munt
Jasmijn
Jatamansi
Jeneverbes
Jonquille

Kachur
Kalmoes
Kamfer
Borneo Kamfer
Kamille
Roomse Kamille
Wilde Kamille
Kamperfoelie
Kaneel
Kanuka
Kapoor Kachri
Kardamom
Karwij
Kassia
Kattenkruid
Kerrieboom
Kervel
Kewra
Khella
Khus Khus
Knipluis
Knoflook
Koffie
Kokila
Komijn
Koortsboom
Koriander
Kruidnagel
Kruizemunt
Kumquat
Kurkumaprijzen
basisoliŽn
etherische oliŽn
grootverpakkingen
professionals

hydrosols
insecten verdrijven
therapeutische mengselsINFO
basis oliŽn

Nederlandse namen
botanische namen
recepten

hydrosols


zepen
Aleppo zepenDode Zee
Edom huidverzorging
Safi huidverzorging
Dode Zee INFO
Dode Zee mineralen
Dode Zee modder


massage oliŽn
huid oliŽnAnthťmis webshop
honderden oliŽn in therapeutische kwaliteit
huidverzorging met natuurlijke grondstoffen
   
foto`s
Kruidnagel   Caryophyllus aromaticus
Syzygium aromaticum
olie-analyse
Flores Caryophylli / Sanskriet: Shriisanjnan - Lavanga / Hindi: Laung


Bij het verstrekken van de volgende informatie beroepen wij ons op het ook ons toekomende recht op vrijheid van meningsuiting, zoals dat ondermeer wordt gewaarborgd in artikel 10 lid 1 van het Europees Verdrag ter bescherming van de Rechten van de Mens en de fundamentele vrijheden.
De Kruidnagelboom, Caryophyllus aromaticus of Eugenia caryophyllata, komt oorspronkelijk van de Molukken. Het is een kleine piramidevormige, altijd groene boom die behoort tot de Mirte-familie, Myrtaceae.
De gedroogde bloemknoppen,
Kruidnagels, worden al vele eeuwen als specerij gebruikt. Vroeger was vooral Ambon een belangrijke leverancier, tegenwoordig zijn Sansibar en Pemba de grootste producenten.
Tijdens de Han-dynastie voerde het keizerlijke China een levendige handel met het eiland Ternate (noordelijke Molukken).
De Kruidnagels werden door de Chinezen niet alleen in de keuken gebruikt maar ook om de adem te verfrissen.
De etherische olie was goed voor de behandeling van diarree, hernia en bronchitis.
Arabische handelaren brachten deze specerij naar Europa waar ze voor veel geld verkocht werd.
Vooral griekse artsen maakten bij hun behandelingen gebruik van Kruidnagels.
Toen Europese ontdekkingsreizigers uiteindelijk de specerij-eilanden ontdekten probeerden zij met alle macht de alleenheerschappij over de handel te verkrijgen.

Eugenia caryophyllata of Kruidnagel is de gedroogde bloemknop van Caryophyllus aromatica.

In 1599 kwamen de eilanden in handen van de Hollanders (VOC) die de Kruidnagelteelt naar Ambon verplaatsten en alle bomen op Ternate en andere eilanden vernietigden. Na de vernietiging van de bomen op Ternate braken er allerlei vreemde ziektes onder de plaatselijke bevolking uit.
De handel in Kruidnagelbomen werd verboden en op Ambon werd het aantal bomen tot 500.000 beperkt. De producenten waren verplicht de Kruidnagels voor een uitzonderlijk lage vaste prijs aan de VOC te leveren, te grote oogsten werden aan de vlammen geofferd om de prijs in Europa kunstmatig hoog te houden. Zodoende werden enorme rijkdommen vergaard.
Rond 1770 is het de Fransen gelukt Kruidnagelbomen op verschillende West-Indische eilanden aan te planten waardoor de hegemonie van de Hollanders doorbroken werd.
In de Middeleeuwen werd Kruidnagel aanbevolen bij hoofdpijn, doofheid en waterzucht, evenals bij kiespijn een toepassing die eeuwenlang heeft standgehouden. Ook tegenwoordig wordt Kruidnagel-olie nog veelvuldig toegepast in tandheelkundige preparaten.
In de oorsprongslanden wordt de olie gebruikt om de pijn bij het baren te verlichten en bij het verbinden van de navelstreng. Een Kruidnageltinctuur wordt gebruikt tegen huidinfecties o.a. scabiŽs en voetschimmel.

 Kruidnagel essentiŽle olie verdrijft motten, muggen, wespen en muizen.  Kruidnagels verzachten reumatische klachten en zenuwpijnen.
foto Pixaby.com

Na de 2e wereldoorlog liep de productie van IndonesiŽ zo sterk terug dat zelfs Kruidnagels ingevoerd moesten worden.
Sinds de 80er jaren is het land weer een grote producent maar exporteert weinig omdat het grootste deel van de productie naar de inheemse tabaksindustrie gaat.
Deze verwerkt de Kruidnagelen in sigaretten, die twee delen tabak en ťťn deel nagels bevatten.
De sigaretten, ``kreteks`` danken hun naam aan het feit dat ze door de etherische olie knetteren wanneer ze worden aangestoken.
Er worden etherische oliŽn gewonnen uit de bladeren, bloemknoppen en stelen. De bladolie is een donkerbruine olie met een ruwe geur die enigzins doet denken aan verbrand hout en heeft een hoog eugenol gehalte (82-88 %) 50 kilo bladeren leveren 1 kilo olie.
Eugenol is een stof die o.a. voor de productie van vanilline gebruikt wordt.

Na het plukken worden de bloemknoppen in de zon (of boven een vuurtje) gedroogd. De bloemknopolie is een licht gele olie met een zoet-pikante geur. Het eugenolgehalte is lager (60-80%) waardoor de olie beter voor de aromatherapie geschikt is. 6 tot 8 kilo nagels leveren 1 kilo olie.

In de aroma therapie worden beide oliŽn hoofdzakelijk gewaardeerd om hun krachtige antiseptische en pijnstillende eigenschappen.
*
Therapeuten zijn van mening dat Kruidnagelolie een stimulerende olie is met antibacteriŽle en antiseptische werking. Het zou een goede olie zijn om preventief te gebruiken en zodoende infecties te verhinderen. De lokaal verdovende eigenschap uit zich vooral bij tand- en kiespijn. *

Kruidnagel wordt door aromatherapeuten o.a. gebruikt bij; schimmelinfecties, blauwe plekken, schaafwonden, zwemmerseczeem, acne, artritis, verstuikingen, verrekkingen, zweren, tand- en kiespijn, ontstoken tandvlees, reumatische klachten, darm- gassen en krampen, diarrhee, verminderde geslachtsdrift, gisting in de maag, slechte spijsvertering, infecties, griep en verkoudheid. *
Werkt naar de mening van deskundigen wormafdrijvend en verdrijft muggen, wespen, motten en muizen.
*

psychologisch: Het Kruidnageltype is altijd verdrietig en voelt zich afgewezen en onwaardig. In plaats van te bekijken welke kwaliteiten en mogelijkheden hij heeft om van zijn leven iets moois te maken, wil hij gewoon zichzelf en de levensomstandigheden niet aanvaarden en verstopt zich voor de buitenwereld . *

psychisch: Kruidnagelolie verdampen helpt om geestelijke en lichamelijke oude wonden te genezen en knagende pijnen te verlichten. Versterkt de zelfhelende krachten in de mens en het gevoel van eigenwaarde.
Deze olie heeft een zeer sterke en beschermende werking op de psyche van de mens en wordt dan ook vaak gebruikt door magnetiseurs omdat de essence hun helende krachten verhoogt.

contra-indicatie: nooit onverdund op de huid gebruiken, kan ernstige irritaties veroorzaken. niet gebruiken tijdens zwangerschap.

mengen met: Kruidnagel kan goed gecombineerd worden met Roos, Vanillin, Scharlie, Bergamot, Lavendel, Citronella, Nootmuskaat, Citroen, Lemoen, Pepermunt, Rozemarijn, Cananga en Geranium.
U ontvangt van ons bij iedere etherische olie een uitgebreide beschrijving, hieronder een paar voorbeelden:
bij tand- of kiespijn; 1 druppel Kruidnagel op de pijnlijke tand/kies werkt verdovend. *
bij ontstoken tandvlees; 1 druppel Kruidnagel op de tandenborstel en hiermee voorzichtig borstelen.
bij reumatische klachten; 5 druppels Kruidnagel, 20 druppels Geranium, 10 druppels Lavendel en 10 druppels Eucalyptus mengen met 10 ml. St. Janskruid olie en 90 ml. basis olie. Met dit mengsel dagelijks de pijnlijke plekken masseren. *
bij ischias; voeg 3 druppels Kruidnagel, 3 druppels Gember, 4 druppels Spijk Lavendel, 3 druppels Helicryse, 3 druppels Amyris en 4 druppels Wierook toe aan 30 ml. Hennepolie. De pijnlijke plekken meermaals per dag masseren. *
verdampen: 2 druppels Kruidnagel, 2 druppels Eucalyptus, 4 druppels Geranium en 2 druppels Ceder verdrijven muggen en andere insecten. *
verdampen: een paar druppels op de kleding (denk om vlekken) houden wespen op een afstand. *

* De informatie over de werking van deze olie is afkomstig uit de soms al duizenden jaren oude toepassingen in de aromatherapie, de publicaties van therapeuten, homeopatische artsen, wetenschappelijke onderzoeken en tips van gebruikers.
Anthemis Aromatherapie doet echter geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor
informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geŽvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.


   

Anthťmis webshop
honderden oliŽn in therapeutische kwaliteit


recepten


oliŽn zoeken op
Nederlandse naam
botanische naamOliŽn van de maands

iedere maand
een etherische olie, basisolie en hydrosol
met 15% korting
Proefsetjes

etherische- en basisoliŽn
wrattenoliŽn


welke olieMBS huidverzorging met Dode Zee mineralen

aanbiedingDode Zee
mineralen en modder

massage oliŽn

natuurllijke massage oliŽn zonder synthetische toevoegingenJojoba huidolie

etherische olie in jojoba,
te gebruiken als parfum of toevoeging aan massag-oliŽnKumkumadi

Ayurvedische olieParfumolie

Parfum olie met hoofdzakelijk natuurlijke ingrediŽntenRookkaarsen

Rookkaarsen uit het Erzgebergte met
natuurlijke ingrediŽnten

   
/aroma/kruidnagel.htm - laatste wijziging dinsdag 19 september 2023

copyright Anthťmis aromatherapie - Oosterstreek / alle rechten voorbehouden

disclaimer