oovolg Anthťmis opetherische oliŽn

eth. olie A t/m D
eth. olie E t/m K
eth. olie L t/m R
eth. olie S t/m Z
toepassingen
Attars
blends


Lantana
Larix
Latschenkiefer
Laurier
Laurierbes
Laurierblad
Lavandin
Lavas
Lavendel
Lavendel oliŽn
Lavenblad Salie
Lelie
Lemongrass
Liatris
Libanol
Limoen
LinaloŽ
Linde
Litsea
Lupulus
Lotus

Maagwortel
Magnolia
Majoraan
Mandarijn
Mangogember
Mansoor
Mantri
Manuka
Marjolein
Spaanse Marjolein
Wilde Marjolein
Mastboom
Mas tiek
May Chang
Meidoorn
Mekkabalsem
Melaleuca oliŽn
Melisse
Melisse Indicum
Mexicaanse Ceder
Mierikswortel
Mimosa
Mitcham Munt
Mirre
Mirte
Moerasden
Moerasspirea
Monnikspeper
Mos
Mosterd
Motia
Munt OliŽn
Muskus
Muskuszaad

Nagermotha
Narcis
Nardus
Neroli
Niaouli
Nootmuskaat

Olibanum
Omanwater
Ogentroost
Oranjebloesem
Osmanthus
Opopanax
Oregano
Spaanse Oregano
Oud

Palmarosa
Patchouli
Peen
Peper
Peperboom
Staart Peper
Pepermunt
Perubalsem
Peterselie
Petitgrain
Piment
Pokhout
Poleimunt
Pomerans
Pompelmoes
Pulegium
Pumilio
Pijnboom

Ravensara
Rhododendron
Rode Ceder
Rode Tijm
Roomse Kamille
Roos
Roosgeranium
Rosalina
Rozemarijn
Rozenhoutprijzen
basisoliŽn
etherische oliŽn
grootverpakkingen
professionals

hydrosols
insecten verdrijven
therapeutische mengselsINFO
basis oliŽn

Nederlandse namen
botanische namen
recepten

hydrosols


zepen
Aleppo zepenDode Zee
Edom huidverzorging
Safi huidverzorging
Dode Zee INFO
Dode Zee mineralen
Dode Zee modder


massage oliŽn
huid oliŽnAnthťmis webshop
honderden oliŽn in therapeutische kwaliteit
huidverzorging met natuurlijke grondstoffen
   
foto`s
Lotus   Nelumbo nucifera e.a.
olie-analyse


Bij het verstrekken van de volgende informatie beroepen wij ons op het ook ons toekomende recht op vrijheid van meningsuiting, zoals dat ondermeer wordt gewaarborgd in artikel 10 lid 1 van het Europees Verdrag ter bescherming van de Rechten van de Mens en de fundamentele vrijheden.
De Heilige of Indische Lotus, Nelumbo nucifera, is een waterplant uit de familie Nelumbonaceae en komt oorspronkelijk uit IndonesiŽ en India. De lotus groeit nu ook in Japan, Suriname, Thailand, AustraliŽ en in het zuidoosten van de USA. De stengels dragen afzonderlijk bladeren of bloemen en kunnen afhankelijk van de diepte van het water waarin ze groeien ruim 5 meter lang worden.

De grote roze bloemen of witte steken een weinig boven de bladeren uit, zij openen zich vroeg in de ochtend en sluiten zich `s avonds weer. De plant heeft een kegelvormige vrucht waarin de zaden zich in gaten bevinden. Als de zaden rijp zijn draait de vrucht zich naar beneden zodat de zaden in het water kunnen vallen. Die zaden blijven heel lang (soms honderden jaren) kiemkrachtig.

Hoewel de Lotus in moerasachtige bodem groeit zijn bloemen en bladeren nooit bevuild, modder en water hechten zich niet aan de bladeren. Dit zelfreinigend vermogen wordt het
lotuseffect genoemd, de uit het bestuderen van de plant gewonnen kennis vindt nu veel technische toepassingen bijv. bij lakken.


foto Pixaby.com

Het vermogen om vuil af te stoten maakte de plant in grote delen van AziŽ tot een symbool van zuiverheid en loyaliteit.
Het oude Egypte en India vereerden de Lotus als heilige bloem.
In het hindoeÔsme en het boeddhisme heeft de Lotusbloem een grote betekenis. Omdat hij ontstaat uit de modder symboliseert hij de goddelijke geboorte en zuiverheid.
Goden, boeddha's en bodhisattva's zitten of staan meestal op een troon in de vorm van een open lotusbloem zoals bijv. Boeddha en Vishna
.

Indische godinnen worden vaak afgebeeld met een Lotusbloem in de hand. De Indische leer van de chakra`s baseert zich op de acht bloembladeren van de Lotus. Lotus symboliseert de wedergeboorte, vruchtbaarheid, welstand en einde van het menselijke leven.


In de oorsprongslanden vindt men dat de Lotus een heilzame werking op het gehele lichaam heeft en worden Lotusbloemen, zaden, wortels en jonge bladeren gegeten.
Zelfs de zaden worden gegeten nadat ze van de bittere vliezen zijn ontdaan. In de grote bladeren wordt voedsel verpakt en jonge bladeren worden gebruikt voor de behandeling van koorts, overmatig zweten en diarree.
De wortelknopen werken positief op hart, nieren en milt en hebben een bloedstelpende werking, terwijl de zaden worden toegepast bij irritaties, slapeloosheid, onregelmatige hartslag.
Pas de laatste jaren is het gelukt een olie van de Lotusbloem te extraheren. Hiervoor worden hoofdzakelijk witte, rode of blauwe bloemen geoogst.
De plaatselijke bevolking paddelt in een, op een wastobbe lijkend bootje, tussen de planten om de bloemen voorzichtig ťťn voor ťťn met de hand te plukken. De bloemen moeten zo snel mogelijk na de pluk naar de destilleerderij gebracht worden. Daar wordt door hexanextractie een absolue gewonnen. Voor de productie van 1 kilo absolue benodigt men tussen de 75000 en 100000 bloemen.

ROSE / PINK
Het rose absolue wordt gewonnen uit de rode bloemen van de Nelumbo nucifera. De geur is warm, kruidig exotisch. Het is een ideale toevoeging aan zinlijke harmonische huid- massage-oliŽn.

BLAUW
Het blauwe absolue is afkomstig van de blauwe bloemen van de Nelumbo caerulea. Hij heeft een zinnelijke zoet-kruidige geur, bijzondere spirituele eigenschappen en wordt bij het mediteren veel gebruikt. Niet voor niets was de blauwe Lotus een symbool voor zuiverheid in het antieke Egypte.

WIT
Het witte absolue wordt gewonnen uit de witte of gele bloemen van diverse Nelumbo soorten. Hij heeft een zinnelijke zoet-bloemige geur. Bijzonder geschikt als toevoeging aan mengsels die voor een geestelijke of lichamelijke balans moeten zorgen.Lotus absolue heeft een warme kruidige zinnelijke geur, het is een krachtig afrodisiacum.
In de aromatherapie wordt Lotus verdund met een basisolie of verdampt in de aromalamp
gebruikt bij o.a.; huiduitslag, huidirritaties, rimpels, depressies, prikkelbaarheid, stress, frigiditeit.
Een paar druppels Lotus toegevoegd aan een huidolie verminderen rimpels, roodheid en irritaties. De olie regenereert de huid en stimuleert vorming van nieuw weefsel.
Lotus is de ideale olie voor rusteloze mensen want hij zorgt als geen ander ervoor dat lichaam en geest tot rust komen.
Hij helpt vooral bij extreme stress lichamelijke en geestelijke harmonie te vinden. Daarbij is de juiste dosering belangrijk 2-3 druppels in 50 ml. basisolie is de juiste verhouding voor evenwicht en harmonie, een grotere hoeveelheid heeft echter een verdovende werking.

psychisch: De Lotusgeur helpt bij mentale uitputting en geestelijke oververmoeidheid, opent de geest en verschaft ons toegang tot ons zelf. Angst voor de toekomst en nachtmerries worden met zachte hand een halt toegeroepen. Lotus sterkt onze innerlijke kracht, maakt ons zelfbewuster en creatiever.(toepassen in bad of verdamper)

spritueel: Er is geen andere plant dan de Lotus die zo met spirituele symboliek beladen is. Het is de goddelijke geur die vooral op het kruin chakra inwerkt maar ook de andere energiebronnen op elkaar afstemt. Hij verdiept de meditatie en het is eenvoudig om met de Lotus in trance te geraken. De meest waardevolle voor meditatie is de witte Lotus, hij werkt direct op de sahasrara en is een grote hulp bij zware geestelijke arbeid.

contra-indicatie: werkt bedwelmend in hogere concentratie en irriteert de huid bij pure toepassing

mengen met: Lotusolie kan in de verdamper gecombineerd worden met Gurjunbalsem, Rozenhout, LinaloŽ, Ho-Blad, Elemi, Wierook, Mirre, Amyris en CitrusoliŽn maar is eigenlijk een olie voor pure toepassing.

verdampen om te mediteren: verdamp in de aromalamp 2 druppels Lotus en 1 druppel Elemi
ontspannend avondbad bij stress: meng 2 druppels Lotus of Lotus attar, 2 druppels Pomerans, 2 druppels Amyris en 2 druppels Gurjunbalsem met een theelepel honing of een beetje melk en voeg dit mengsel aan het badwater toe.
ontspannende zinlijke massage-olie: voeg 2 druppels Lotus of Lotus attar, 2 druppels Bloedsinaasappel, 1 druppel Amyris, 1 druppel Wierook en 1 druppel Curcumawortel toe aan 50 ml. Abrikozenpit- of Perzikpitolie

* De informatie over de werking van deze olie is afkomstig uit de soms al duizenden jaren oude toepassingen in de aromatherapie, de publicaties van therapeuten, homeopatische artsen, wetenschappelijke onderzoeken en tips van gebruikers.
Anthemis Aromatherapie doet echter geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor
informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geŽvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.


   


Anthťmis webshop
honderden oliŽn in therapeutische kwaliteit


recepten


oliŽn zoeken op
Nederlandse naam
botanische naamOliŽn van de maands

iedere maand
een etherische olie, basisolie en hydrosol
met 15% korting
Proefsetjes

etherische- en basisoliŽn
wrattenoliŽn


welke olieMBS huidverzorging met Dode Zee mineralen

aanbiedingDode Zee
mineralen en modder

massage oliŽn

natuurllijke massage oliŽn zonder synthetische toevoegingenJojoba huidolie

etherische olie in jojoba,
te gebruiken als parfum of toevoeging aan massag-oliŽnKumkumadi

Ayurvedische olieParfumolie

Parfum olie met hoofdzakelijk natuurlijke ingrediŽntenRookkaarsen

Rookkaarsen uit het Erzgebergte met
natuurlijke ingrediŽnten

   
/aroma/lotus.htm - laatste wijziging woensdag 20 september 2023

copyright Anthťmis aromatherapie - Oosterstreek / alle rechten voorbehouden

disclaimer