oo



volg Anthémis op



etherische oliën

eth. olie A t/m D
eth. olie E t/m K
eth. olie L t/m R
eth. olie S t/m Z
toepassingen
Attars
blends


Lantana
Larix
Latschenkiefer
Laurier
Laurierbes
Laurierblad
Lavandin
Lavas
Lavendel
Lavendel oliën
Lavenblad Salie
Lemongrass
Liatris
Libanol
Limoen
Linaloë
Linde
Litsea
Lupulus
Lotus
Maagwortel
Magnolia
Majoraan
Mandarijn
Mangogember
Mansoor
Mantri
Manuka
Marjolein
Spaanse Marjolein
Wilde Marjolein
Mastboom
Mastiek
May Chang
Meidoorn
Mekkabalsem
Melaleuca oliën
Melisse
Melisse Indicum
Mexicaanse Ceder
Mierikswortel
Mimosa
Mitcham Munt
Mirre
Mirte
Moerasden
Mos
Mosterd
Motia
Munt Oliën
Muskus
Muskuszaad
Nagermotha
Narcis
Nardus
Neroli
Niaouli
Nootmuskaat
Olibanum
Omanwater
Ogentroost
Oranjebloesem
Osmanthus
Opopanax
Oregano
Spaanse Oregano
Palmarosa
Patchouli
Peen
Peper
Peperboom
Staart Peper
Pepermunt
Perubalsem
Peterselie
Petitgrain
Piment
Pokhout
Poleimunt
Pomerans
Pompelmoes
Pulegium
Pumilio
Pijnboom
Ravensara
Rhododendron
Rode Ceder
Rode Tijm
Roomse Kamille
Roos
Roosgeranium
Rozemarijn
Rozenhout



prijzen
basisoliën
etherische oliën
grootverpakkingen
professionals

hydrolaten
insecten verdrijven
therapeutische mengsels



INFO
basis oliën

Nederlandse namen
botanische namen
recepten


zepen
Aleppo zepen



Dode Zee
Edom huidverzorging
Edom aanbieding
Safi huidverzorging
Dode Zee INFO
Dode Zee mineralen
Dode Zee modder
Rügener Krijt
probeersetje Krijt


plantaardige
huidverzorging
Aanbiedingsets
Neutral Dode Zee
Mineral Rügener Krijt
Krijtbehandelingen
Tea Tree verzorging
Duindoorn verzorging
Rozenbottel verzorging
Cocos huidverzorging
Voetverzorging

handcrèmes
shampoo
probeersetjes

massage oliën
huid oliën




   

foto`s

Melaleuca   Theeboom oliën
 


Bij het verstrekken van de volgende informatie beroepen wij ons op het ook ons toekomende recht op vrijheid van meningsuiting, zoals dat ondermeer wordt gewaarborgd in artikel 10 lid 1 van het Europees Verdrag ter bescherming van de Rechten van de Mens en de fundamentele vrijheden.
In etherische oliën vinden we de levenskracht en de in de loop der evolutie ontwikkelde afweerkracht van de planten. Theeboom-oliën nemen daarbij door hun brede spektrum aan werkstoffen een bijzondere plaats in.
Er zijn ongeveer 215 verschillende Melaleucasoorten, waarvan er 210 uitsluitend in Australië groeien. In de loop de eeuwen zijn er vele bastaarden, d.w.z. natuurlijke kruisingen, ontstaan zodat de Theeboom familie eigenlijk veel groter is. Bij verschillende soorten van deze tot de Mirte-achtigen, Myrtaceeën, behorende bomen werd intensief wetenschappelijk onderzoek gedaan. Daartoe behoren o.a. Theeboom (Tea Tree) - Niaouli - Cajeputi - Rosalina - Manuka en Kanuka.
                 
       
Cajeputi   Kanuka   Manuka   Niaouli   Tea Tree
                 
Ruim 5.000 jaar geleden hadden de Aboriginals, de oerinwoners van Australië met de Theeboom een heilzaam middel ontdekt waarmee ze een groot deel van hun kwalen en verwondingen behandelden. Het duurde echter tot laat in de 18e eeuw voordat ook de "witte man" voor het eerst in kontakt met deze bomen kwam. De eerste vermelding over Theebomen vinden we in de geschriften van de botanikus Dr. Joseph Banks die met de ontdekker James Cook omstreeks 1770 naar Australië kwam. Hij zag hoe de Aboriginals een aftreksel uit bladeren van bepaalde bomen gebruikten om verschillende huidproblemen en wonden te genezen.
De botanische naam Melaleuca stamt uit het Grieks en is een samenvoeging van de woorden 'melas' wat 'zwart' betekent en 'leukos' wat 'wit' beduidt. Vertaald betekent Melaleuca dus 'zwartwit', deze naam is, zoals zovele botanische namen, waarschijnlijk ontstaan uit een vergissing. In eerste beschrijvingen van de Theeboom werden de stam als zwart en de takken als wit beschreven omdat de ontdekkers niet wisten dat in het gebied waarin ze de eerste Theebomen ontdekten kort daarvoor een bosbrand gewoed had. Weliswaar waren het gras en de boombladeren alweer groen maar de stammen van de meeste bomen waren nog roetzwart.
De volgende Theeboomoliën hebben net zoals de Australische Theeboom niets met de Theeplant, waaruit gewoonlijk zwarte- en groene thee gewonnen wordt, te maken. De geschiedenis rond de naam Theeboom is ongeveer dezelfde als die van de Australische. De Maori`s en blanke inwoners van Nieuw-Zeeland beweren echter dat Manuka en Kanuka de 'echte Theebomen' van kapitein Cook zijn. Maar ook uit Niaouli en Cajeputi werden aromatische theeën bereid. De basiswerking van al deze essentiële oliën is ongeveer gelijk maar ze kunnen wat gerichter toegepast worden. Om de oliën zeer specifiek te kunnen toepassen kunnen ze met elkaar of met echte Lavendelolie gemengd worden.


De beste kwaliteit Cajeputi essentiële olie komt uit Maleisië  

Cajeputi

Melaleuca leucadendron, Melaleuca cajeputi

Komt oorspronkelijk van de Molukken maar wordt nu in geheel Indonesië, de Philipijnen en Noord-Australilië aangeplant. De beste kwaliteit olie komt uit Maleisië
Traditioneel wordt de olie gebruikt bij griep, koorts, herpes, vette huid, ademhalingsproblemen, spierpijnen, zenuwpijnen, krampen en reumatische klachten
De essentiële olie werkt antiviraal, antibiotisch, pijnstillend, slijmoplossend, zenuwsterkend, stimulerend, ontstekingsremmend en bevordert de doorbloeding
De belangrijkste werkstoffen zijn diverse cineolen, monoterpenen, monoterpenolen en sesquiterpenen. Een analyse van onze Cajeputi-olie vindt u >>> hier


Kanuka essentiële olie heeft een met cortison vergelijkbare werking  

Kanuka

Kunzea ericoides, syn. Leptospermum ericoides

Komt oorspronkelijk uit Australië maar wordt nu onder namen Witte Manuka en Witte Tea Tree veel in Nieuw-Zeeland aangeplant.
Traditioneel wordt de olie gebruikt bij reumatische klachten, bindweefselzwakte, spataderen, akne, slechthelende huid en wonden, lethargie en angst.
De essentiële olie werkt ondersteunend bij het herstellen van een ziekte, antireumatisch, antiallergisch, pijnstillend, ontstekingsremmend en stimuleert de functie van de bijnieren
De belangrijkste werkstoffen zijn monoterpenen, sesquiterpenolen, sesquiterpenen, monoterpenolen. Een analyse van onze Kanuka-olie vindt u >>> hier


Manuka

Leptospermum scoparium

  Manuka wordt in Nieuw-Zeeland veel aangeplant voor de productie van essentiële oliën
Komt oorspronkelijk uit Oost-Australië maar is nu onder namen Rode Manuka, Tea Tree en Kahikatoa in Nieuw-Zeeland bekend. De boom wordt ook in Tasmanië, Nieuw-Guinea en Zuidoost-Azië aangeplant.
Traditioneel wordt de olie gebruikt bij infecties, schimmelinfecties, bronchitis, artrose, artritis, reumatische klachten, eczeem, psoriasis, allergiën en zenuwproblemen.
De essentiële olie werkt antiseptisch, antibiotisch, antiviraal, antimycotisch, ontstekingsremmend, pijnstillend, jeukonderdrukkend en bevordert het ophoesten van slijm.
De belangrijkste werkstoffen zijn monoterpenen, sesquiterpenolen, sesquiterpenen, triketonen. Een analyse van onze Manuka-olie vindt u >>> hier


Niaouli essentiële olie kan stabiliserend op de hormoonhuishouding werken  

Niaouli

Melaleuca viridiflora, Melaleuca quinquenervia

Komt oorspronkelijk uit Australië (Queensland en New South Wales) maar is nu ook inheems op Madagaskar.
Traditioneel wordt de olie gebruikt bij bronchitis, akne, koorts, diarree, reumatische klachten, tuberkulose, luchtwegproblemen, spataderen en aderontsteking.
De essentiële olie werkt antiseptisch, antibiotisch, antiviraal, antimycotisch, ontstekingsremmend, koortsverlagend, beschermend, slijmoplossend, insectenwerend, weefselversterkend en ondersteunt bij psychische problemen.
De belangrijkste werkstoffen zijn verschillende cineolen, monoterpenen, monoterpenolen, sesquiterpenen, sesquiterpenolen en zwavelverbindingen. Een analyse van onze Niaouli-olie vindt u >>> hier


Tea Tree essentiële olie is het wondermiddel van de Australische aboriginals  

Tea Tree

Melaleuca alternifolia

Komt oorspronkelijk uit Australië maar wordt nu ook in India en andere kleine gebieden in Azië voor de productie van etherische oliën aangeplant.
Traditioneel wordt de olie gebruikt bij alle denkbare infecties, wonden en huidproblemen.
De essentiële olie werkt antiseptisch, antibiotisch, antiviraal, antimycotisch, ontstekingsremmend, beschermend, insectenwerend, weefselversterkend en ondersteunt bij psychische problemen.
Deze olie bevat 48 organische verbindingen en is daarmee de meest interessante essentiële olie omdat de toepassingsmogelijkheden zeer breed zijn. Belangrijk voor een goede kwaliteit olie is de verhouding tussen de werkstoffen 1,8-cineol en terpinen-4-ol Het aandeel van de eerste moet onder 3%, van de tweede boven de 40% liggen. Een analyse van onze Theeboom-olie vindt u >>> hier


Rosalina etherische olie door hoog linalool gehalte beijzonder geschikt voor kinderen  

Rosalina

Melaleuca ericifolia

Komt oorspronkelijk in het wild voor in moerassen en kustgebieden van Australië. Wordt heden voor de productie van etherische oliën in grote plantages gekweekt.
Traditioneel wordt de olie gebruikt bij alle denkbare infecties en luchwegproblemen. Eveneens geschikt voor kleine kinderen.
De essentiële olie werkt antiseptisch, expectorant, antimycotisch, sedatief, spasmolytisch, bij luchtwegcongestie en ondersteunt bij psychische problemen.
Deze olie bevat meer dan 100 organische verbindingen en werd in 1950 geïdentificeerd. Belangrijk voor een goede kwaliteit olie is de verhouding tussen de werkstoffen 1,8-cineol en linalool. Een analyse van onze Rosalina-olie vindt u >>> hier

Hier volgt een overzicht van de belangrijkste werkstoffen in Melaleuca-oliën en het percentage wat een goede kwaliteit olie moet bevatten:
Monoterpenoleen
Monoterpenolen zoals Geraniol, Linalool, Terpineol en Terpinen-4-ol hebben krachtige antivirale, antimycotische en antibacteriële eigenschappen.
Terpinen-4-ol is een zeer huidvriendelijke stof die in een hoog percentage in Tea Tree olie voorkomt. Naar richtlijnen van het Australische ministerie dient een goede kwaliteit olie minimaal 35% te bevatten. Ook in andere etherische oliën komt deze stof voor, echter niet in zo`n hoge concentratie.
Cineol
Het aandeel aan Cineol, soms ook Eucalyptol genoemd mag in een goede kwaliteit Tea Tree olie niet hoger zijn dan 3,5%
Oliën met een zeer hoog Cineol gehalte, zoals Cajeputi, Niaouli en in het bijzonder Eucalyptus hebben een gunstige werking bij de bestrijding van bacteriën en virussen en worden op grond van hun slijmoplossende en pijnstillende eigenschappen bij voorkeur gebruikt bij luchtwegproblemen.
Monoterpeen
Monoterpenen - Pinenen en Terpinenen zijn met een gehalte tot 45% de tweede belangrijke werkstof van de Australische Theeboomoliën. Cajeputi en Niaouli bevatten ca. 25% van deze stof, Kanuka zelfs tot 65%. Deze werken pijnstillend, onstekingsremmend, slijmoplossend en anti-allergisch. Het uitdrogen van de huid, wat bij langdurig gebruik kan voorkomen, is te verhinderen door het mengen met Lavendel, Palmarosa of Manuka. Alleen Dennenaaldenolie bevat een nog hoger percentage aan monoterpenen, het gehalte kan hier oplopen tot 85%.
Cadineen
Cadinen geldt in een percentage van 1-3% als uitgeproken huidvriendelijk. Allergische huidreacties, ontstekingen, alsook jeuk worden door deze stof verminderd. Voor het helen van wonden geldt cadinen als één van de werkzaamste middelen. Alleen Manuka (tot 65%) en Mirre (tot 90%) bevatten een hoog percentage van deze interessante werkstof.
Viridiflorol
Behoort tot de groep van Sesquiterpenolen en komt in Theeboomolie slechts in een geringe concentratie, meestal onder 1%, voor. Viridiflorol ondersteunt eveneens de wondheling en stimuleert het gehele organisme. De stof versterkt het bindweefsel en stabiliseert de stofwisseling in spierweefsel. Niaouli- en Kanuka olie hebben een in verhouding hoog gehalte, tot 10%
Leptospermoneen
uit de groep der Triketonen is interessant om de slijmoplossende, antibacteriële en antimycotische werking. Manuka olie bevat tot 25% en is de enige etherische olie waarin deze stof wordt aangetroffen.






* De informatie over de werking van deze olie is afkomstig uit de soms al duizenden jaren oude toepassingen in de aromatherapie, de publicaties van therapeuten, homeopatische artsen, wetenschappelijke onderzoeken en tips van gebruikers.
Anthemis Aromatherapie doet echter geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor
informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geëvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.


   

Anthémis webshop
honderden oliën in therapeutische kwaliteit



recepten


oliën zoeken op
Nederlandse naam
botanische naam




wrattenoliën


welke olie



Edom huidverzorging met Dode Zee mineralen

aanbieding



massage oliën

massage oliën zonder synthetische toevoegingen





Rosa Mosqueta
huidverzorging met Rozenbottel olie





Rio de Coco
huidverzorging met biologische Cocosolie




Tea Tree
huidverzorging met biologische Tea Tree olie





Neutral
verzorging met Dode Zeezout voor de allergische huid





Sandorini
huidverzorging met biologische Duindoornolie




etherische olie in jojoba,
te gebruiken als parfum of toevoeging aan massag-oliën




Parfum olie met hoofdzakelijk natuurlijke ingrediënten

   
/aroma/melaleuca.htm - laatste wijziging zondag 27 januari 2019

copyright Anthémis aromatherapie - Oosterstreek / alle rechten voorbehouden disclaimer