oo



volg Anthťmis op



etherische oliŽn

eth. olie A t/m D
eth. olie E t/m K
eth. olie L t/m R
eth. olie S t/m Z
Attars


Saffraan
Salie
Sandelhout Oost
Sandelhout West
Sassafras
Satsuma
Scharlei
Schroefpalm
Selderij
Siberische Den
Siberische Spar
Sinaasappel
Sint Janskruid
Slangenden
Spaanse Brem
Spaanse Marjolein
Spaanse Salie
Spar
Spijklavendel
Staartpeper
Steranijs
Strobloem
Styrax

Tabak
Tagetes
Tangerine
Tea Tree
Terpentijn India
Terpentijn Portugal
Theebes
Theeboom wit
Therebinth
Thuja
Tijm
Tijm rood
Tonka
Tolubalsem
Tomarzaad
Tropische Verbena
Tuberoos
Tulsi
Turkse Geranium
Turkse Roos

Ui

Valeriaan
Valkruid
Valse Valeriaan
Vanille
Venkel
Verveine
Vetiver
Viooltje
Virginia Ceder
Vitex
Vlier

Weistanne
Wierook
Wijn
Wijnruit
Wilde Kamille
Wilde Tijm
Wintergreen
Wortelzaad

Ylang Ylang

Zedoar wortel
Zevenboom
Zilverberk
Zilverspar
Zonneroosje
Zwarte Bes


prijzen
basisoliŽn
etherische oliŽn
grootverpakkingen
professionals

hydrosols
insecten verdrijven
therapeutische mengsels



INFO
basis oliŽn

Nederlandse namen
botanische namen
recepten

hydrosols


zepen
Aleppo zepen



Dode Zee
Edom huidverzorging
Safi huidverzorging
Dode Zee INFO
Dode Zee mineralen
Dode Zee modder


massage oliŽn
huid oliŽn



Anthťmis webshop
honderden oliŽn in therapeutische kwaliteit
huidverzorging met natuurlijke grondstoffen
   
foto`s
Saffraan   Crocus sativus
olie-analyse
Stigmata Croci / Sanskriet: Kumkuma - Kashmiirajan - Kashmiiran - Nagakeshara / Hindi: Kesar - Zafran


Bij het verstrekken van de volgende informatie beroepen wij ons op het ook ons toekomende recht op vrijheid van meningsuiting, zoals dat ondermeer wordt gewaarborgd in artikel 10 lid 1 van het Europees Verdrag ter bescherming van de Rechten van de Mens en de fundamentele vrijheden.
De Saffraancrosus, Crocus sativus, behoort evenals de Iris tot de plantenfamilie Iridaceae (Lissenfamilie). Het is een knolgewas met grasachtige bladeren en blauwe tot paars-violette bloemen.
De bloem heeft drie meeldraden en drie feloranje stempels die uit de stijl groeien. Uit deze stempels wordt
saffraan gewonnen, wat als verf- en smaakstof gebruikt wordt.
Oorspronkelijk komt de knol uit Voor-AziŽ maar komt nu niet meer in het wild voor. De Moren brachten saffraan naar Spanje en de kruisvaarders zorgden voor een verdere verspreiding in Europa.

Voor de stempels wordt deze Crocus gekweekt in China, India, Irak en Iran. Ook in het Middellandse Zeegebied, vooral in Spanje zijn grote kwekerijen.
Iran is de grootste producent, ruim 90% van de wereldproductie komt uit dit land.
De oogst is zeer arbeidsintensief . Een ervaren plukker is minimaal 10 dagen bezig om uit 80.000 bloemen ťťn pond saffraan te oogsten. De stempels worden zorgvuldig gedroogd en meestal tot poeder vermalen.

Pure saffraan geldt als giftig voor het centraal zenuwstelsel en de nieren. 15-20 gram kunnen dodelijk zijn.


Saffraan wordt gebruikt om voedingsmiddelen te kleuren en smaak te geven. Eveneens wordt het in de cosmetica als kleurstof toegepast.
In India is het een heilige verf en wordt ceremonieel gebruikt. Ook de Boeddhistische monniken kleurden er vroeger hun gewaden mee, nu gebruiken ze meestal
geelwortel.

de gehele plant is giftig
foto Pixaby.com

De naam stamt waarschijnlijk van het Arabische “Za’faran” wat geel betekent.
Saffraan, ook wel “Bloed van Heracles” genoemd,  moet droog, koel, donker en luchtdicht in glas worden bewaard.

Het is het duurste specerij ter wereld.De beste saffraan komt uit Spanje, uit het gebied rond La Mancha en Valencia.

In voedingsmiddelen zoals bijv. vissoep, bouillabaisse, paŽlla, sauzen en risotto`s zorgt saffraan voor een subtiele bloemachtige smaak met een rijke ondertoon.
Eťn stempel is goed voor drie liter intensief geel gekleurd water.
Omdat Saffraan zo kostbaar is wordt het als kleurstof vaak vervalst door
Carthamus tinctorius of Curcuma longa.

Uit geschriften uit het Palestina in de tijd van Salomon blijkt dat saffraan naast kleurstof ook geliefd was om zijn hallucinogene werking. Het werd gebruikt als vervanger voor opium.

Ook fresco`s en hiŽroglyfen uit 1600 v.C. gevonden op Kreta wijzen op het gebruik van saffraan. De stempels werden bij ceremoniŽn op de grond gestrooid of in het huwelijksbed bij een bruiloft.

Volgens overleveringen bakten de FeniciŽrs, ter ere van hun godin Astarte, koekjes gekruid met saffraan om geluk in de liefde te krijgen.

Dioscorides schreef crocus voor bij krampachtige pijnen en beschreef in zijn werk Materia Medica dat saffraan urinedrijvend zou zijn en oor-en oogontstekingen kon genezen.

Grieken en Romeinen waren dol op de geur van saffraan, daartoe bestrooiden zij hun vloeren met bloemen of met zaagsel vermengd met stempels.
Marcus Aurelius baadde in saffraanwater omdat dit de huid kleurde en ook goed zou zijn voor de potentie. Bovendien werd saffraan toen ook gebruikt om weeŽn op te wekken en als arborterend middel.
Romeinse vrouwen verfden hun haar en kleding met saffraanextracten.

Saffraan is altijd erg kostbaar geweest en werd daarom vaak vervalst door goudsbloemblaadjes, geelwortel of saffloerbloemen. In de oudheid stond op vervalsing de doodstraf.
In de middeleeuwen had een pond saffraan evenveel waarde als een paard en werd vervalsing met minstens hoge geldboetes of verminking van ledematen gestraft.
Engelse handelaren die vervalste saffraan verkochten werden tot de brandstapel veroordeeld.


Volgens een Griekse legende werd de jonge herder Krokos verliefd op de beeldschone nimf Smilax. Zijn toeneiging werd haar echter op den duur te lastig en ze veranderde hem in een bloem.


In de Ayurvedische geneeskunde is saffraan het belangrijkste liefdesspecerij, het wordt in thee of wijn gedronken. Er worden ook kalmerende en koortswerende eigenschappen aan toegeschreven. Het speelt een belangrijke rol bij Indiase religieuze riten.

De homeopatie past de Crocus sativus toe bij allerlei kwalen. Er worden verschillende tinkturen van gemaakt waarmee o.a. menstruatieproblemen, neusbloeden, slecht zien, vermoeidheid, slapeloosheid en overmatige transpiratie worden behandeld.
*

Saffraan essentiŽle olie heeft volgens therapeuten anti-spasmodische en stimulerende eigenschappen. Het is een anti-oxidant. *
De olie wordt in de aromatherapie weinig
gebruikt maar o.a. toegepast bij; koorts, keelpin, menstruatieproblemen, kneuzingen, depressies, vermoeidheid, stress en krampen. *
De stof
safranal die in hoge concentratie in de olie voorkomt is een uitstekende insecticide en pesticide.

psychisch: Saffraan kan hallucinerend werken en wordt door verdampen ook bij het mediteren gebruikt.

contra-indicatie: kan bij hoge concentratie duizeligheid veroorzaken. kan de huid geel kleuren.

mengen met: kan goed gecombineerd worden met KruidoliŽn en CitrusoliŽn.

zeep handgemaakt van Olijfolie en Laurierbladolie met echte Saffraan maakt de huid straffer. Uitstekend geschikt voor de rijpere huid, vermindert het verouderen.





* De informatie over de werking van deze olie is afkomstig uit de soms al duizenden jaren oude toepassingen in de aromatherapie, de publicaties van therapeuten, homeopatische artsen, wetenschappelijke onderzoeken en tips van gebruikers.
Anthemis Aromatherapie doet echter geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor
informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geŽvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.


   

Anthťmis webshop
honderden oliŽn in therapeutische kwaliteit


recepten


oliŽn zoeken op
Nederlandse naam
botanische naam



OliŽn van de maands

iedere maand
een etherische olie, basisolie en hydrosol
met 15% korting




Proefsetjes

etherische- en basisoliŽn




wrattenoliŽn


welke olie



MBS huidverzorging met Dode Zee mineralen

aanbieding



Dode Zee
mineralen en modder





massage oliŽn

natuurllijke massage oliŽn zonder synthetische toevoegingen



Jojoba huidolie

etherische olie in jojoba,
te gebruiken als parfum of toevoeging aan massag-oliŽn



Kumkumadi

Ayurvedische olie



Parfumolie

Parfum olie met hoofdzakelijk natuurlijke ingrediŽnten



Rookkaarsen

Rookkaarsen uit het Erzgebergte met
natuurlijke ingrediŽnten

   
/aroma/saffraan.htm - laatste wijziging donderdag 21 september 2023

copyright Anthťmis aromatherapie - Oosterstreek / alle rechten voorbehouden

disclaimer