oovolg Anthťmis opetherische oliŽn

eth. olie A t/m D
eth. olie E t/m K
eth. olie L t/m R
eth. olie S t/m Z
Attars
blends


Saffraan
Salie
Sandelhout Oost
Sandelhout West
Sassafras
Satsuma
Scharlei
Schroefpalm
Selderij
Siberische Den
Siberische Spar
Sinaasappel
Sint Janskruid
Slangenden
Spaanse Brem
Spaanse Marjolein
Spaanse Salie
Spar
Spijklavendel
Staartpeper
Steranijs
Strobloem
Styrax
Tabak
Tagetes
Tangerine
Tea Tree
Terpentijn India
Terpentijn Portugal
Theebes
Theeboom wit
Therebinth
Thuja
Tijm
Tijm rood
Tonka
Tolubalsem
Tomarzaad
Tropische Verbena
Tuberoos
Turkse Geranium
Turkse Roos
Ui
Valeriaan
Valkruid
Valse Valeriaan
Vanille
Venkel
Verveine
Vetiver
Viooltje
Virginia Ceder
Vitex
Vlier
Weistanne
Wierook
Wijn
Wijnruit
Wilde Kamille
Wilde Tijm
Wintergreen
Wortelzaad
Ylang Ylang
Zedoar wortel
Zevenboom
Zilverberk
Zilverspar
Zonneroosje
Zwarte Besprijzen
basisoliŽn
etherische oliŽn
grootverpakkingen
professionals

hydrolaten
insecten verdrijven
therapeutische mengselsINFO
basis oliŽn

Nederlandse namen
botanische namen
recepten


zepen
Aleppo zepenDode Zee
Edom huidverzorging
Edom aanbieding
Safi huidverzorging
Dode Zee INFO
Dode Zee mineralen
Dode Zee modder
RŁgener Krijt
probeersetje Krijt


plantaardige
huidverzorging
Aanbiedingsets
Neutral Dode Zee
Mineral RŁgener Krijt
Krijtbehandelingen
Tea Tree verzorging
Duindoorn verzorging
Rozenbottel verzorging
Cocos huidverzorging
Voetverzorging

handcrŤmes
shampoo
probeersetjes

massage oliŽn
huid oliŽn
   
foto`s
Sandelhout   Santalum album
olie-analyse


Bij het verstrekken van de volgende informatie beroepen wij ons op het ook ons toekomende recht op vrijheid van meningsuiting, zoals dat ondermeer wordt gewaarborgd in artikel 10 lid 1 van het Europees Verdrag ter bescherming van de Rechten van de Mens en de fundamentele vrijheden.
De Sandelhoutboom, Santalum album, is groenblijvende, parasitaire plant die haar worstels in andere bomen verankert. De langzaam groeiende boom met een bruingrijze stam, veel gladde slanke takken en licht paarse bloemen kan tot 12 meter hoog worden en komt oorspronkelijk waarschijnlijk uit China.
De boom groeit nu in tropisch AziŽ, India, IndonesiŽ en Sri Lanka. In India wordt hij gevonden in de bossen van Uttar Pradesh, Madhya Pradesh, Karnataka en in Tamilnadu.

Sandelhout of Santalum album een houtsoort die vooral bij de tempelbouw gebruikt wordt
foto Sarangib

Het gebruik van Sandelhout werd 4000 jaar geleden al gedocumenteerd. In India, Egypte, Griekenland en Rome was het een begeerde houtsoort die gebruikt werd voor de bouw van tempels en beelden. De Egyptenaren gebruikten een extract van Sandelhout bij het balsemen van hun doden.
Hoewel het gebruik sterk is afgenomen is het in AziŽ nog steeds een geliefde houtsoort voor het bouwen van met name tempels. Ook wordt het hout gebruikt om meubels van te maken, dit omdat het zo stevig is en bestand tegen insecten.
Het overgrootte deel van de houtoogst wordt echter gebruikt voor de destillatie van etherische olie omdat dit economische interessanter is.

Sandelhout is in de westelijke wereld vooral bekend als wierook. De olie wordt vooral in de parfumindustrie als hechtmiddel gebruikt en in de huidverzorging om de geur en verzorgende eigenschappen.


Door de Hindoes wordt het in poedervorm veel gebruikt bij religieuze ceremonies. Het kent een lange geschiedenis als steun bij meditaties.
Traditioneel werd de Sandelhout olie in India gebruikt voor de behandeling van maag problemen en braken. De olie is zeer geliefd om zijn huidvriendelijke eigenschappen. Met Sandelhout olie zouden ook effectief wonden, huidirritaties en eczeem behandeld kunnen worden.
Beoefenaars van de Ayurvedische geneeskunde gebruiken de olie voor de behandeling van een verscheidenheid van virale infecties aan urinewegen en luchtwegen.
Chinese artsen schrijven Sandelhout olie voor, voor snelle verlichting in gevallen van buikpijn, misselijkheid, cholera en gonorroe.

Volgens moderne aromatherapeuten heeft Sandelhoutolie antiseptische, ontkrampende en ontstekingsremmende eigenschappen. Het wordt eveneneens als aphrodisiacum gezien.
*

De beste kwaliteit essentiŽle olie,
Santali aetheroleum, komt uit het Mysore gebied in Oost-India en wordt middels stoomdestillatie gewonnen uit versnipperde wortels en/of verpulverd kernhout.
De olie,
'oleum santali', is een stroperige kleurloze tot gele olie met een rijke warme houtige aardachtige geur en een harmoniserende werking.
De boom moet minstens 30 jaar oud zijn voordat er een etherische olie uit kan worden gewonnen.
Hierdoor is de prijs van de olie de laatste jaren enorm gestegen wat wederom illegaal kappen in de hand heeft gewerkt. De Indische staat probeert deze praktijken in te dammen door de verkoop van hout en olie sterk te reglementeren. Deze mogen alleen verkocht worden als ze zijn verworven op door de staat India georganiseerde veilingen.

Omdat Sandelhout desondanks schaars aan het worden is wordt naarstig gezocht naar vervangers. Een van deze vervangers de Amyris,
Amyris balsamifera, ook wel Sandelhout West genoemd, behoort tot de Ruitachtigen. Het is ook een houtolie maar wijkt toch sterk af van het echte Sandelhout. De geur is niet zo rijk en warm en is sneller verdwenen.
Ook de Santalum spicata, een boom die in AustraliŽ groeit levert een vergelijkbare olie echter met een bittere toon. Deze olie blijft in geur en werking eveneens ver achter bij de kwaliteit van de SandelhoutoliŽn uit Oost- en Noordindia.
Sandelhout is een zachte essentiŽle olie met toch een sterk antiseptisch effect op de urinewegen. Door aromatherapeuten wordt de olie o.a. toegepast bij: blaasontsteking, abcessen, zweren, diarree, misselijkheid, verstopte neus, acne, baardschurft, droge huid, kloven, kappersuitslag, slijmvliesontsteking, laryngitis, bronchitis, keelpijn, droge hoest, verkoudheid, slapeloosheid, verminderde geslachtsdrift, eczeem, psoriasis, huiduitslag, infecties, zweertjes, maagpijn, depressiviteit, problemen aan urinewegen en luchtwegen. *

psychologisch: Het Sandelhouttype heeft zorgen en voelt zich niet gewaardeerd. Hij kan moeilijk vertrouwde zaken loslaten omdat hij innerlijk onzeker is en de nodige daadkracht mist. Daarom heeft hij moeite om verantwoordelijkheid te dragen voor zijn eigen daden en is hij snel geneigd om anderen de schuld te geven. Dit type moet zich inzetten voor hetgeen hij werkelijk wil, zonder de anderen te benijden die volgens hem in het leven geslaagd zijn.

contra-indicatie: Indische Sandelhout etherische olie wordt beschouwd als een niet-giftige, niet-irriterende en niet-sensibiliserend olie.


mengen met: Sandelhoutolie kan uitstekend gecombineerd worden met BenzoŽ, Cipres, Jeneverbes, Kamille, Roos, Kruidnagel, Rozenhout, Wierook, Ylang Ylang, Lavendel, Jasmijn, Mirre, Patchouli, Vetiver, Geranium en Bergamot.
U ontvangt van ons bij iedere etherische olie een uitgebreide beschrijving, hier een paar voorbeelden:
menstruatie pijnen, verharde spieren, spit; voeg 10 druppels Sandelhout toe aan 2 liter heet water, doop hierin een klein handdoekje, wring het licht uit en leg het zo heet mogelijk op de pijnlijke plek. De warmtewerking kan versterkt worden door een warmwaterzak op het kompres te leggen.*
eczeem, psoriasis, onzuivere huid, puistjes, pukkeltjes, zweertjes; voeg 6-12 druppels Sandelhout toe aan een glas gekookt, afgekoeld water. Hiermee 1 ŗ 2x per dag de aangetaste plekken deppen OF maak een kompres en leg deze 10-20 minuten op de aangetaste plekken.*
gespleten haarpunten; voeg 10 druppels Sandelhout en 10 druppels Cananga of Ylang Ylang toe aan 30 ml. Cocosolie. Dit mengsel dagelijks spaarzaam in het haar wrijven.*
in bad: 3 druppels Sandelhout, 4 druppels Eucalyptus en 5 druppels Lemongrass mengen in een beetje melk of honing. Dit mengsel toevoegen aan een warm bad en 15-20 min. baden. Geeft verlichting bij ademhalingsproblemen.*
verdampen: 5 druppels Sandelhout en 2 druppels Ylang Ylang in de aromalamp zijn goed voor een zinnenprikkelende stemming.*
Goed te combineren in de verdamper en in bad met Ylang Ylang en Cypres.*
verdampen: 3 druppels Sandelhout, 3 druppels Lavendel, 3 druppels Ceder, 3 druppels Pompelmoes en 1 druppel Ylang Ylang in de aromalamp zorgen voor `vrede` bij een gespannen atmosfeer.*
 
 

            

* De informatie over de werking van deze olie is afkomstig uit de soms al duizenden jaren oude toepassingen in de aromatherapie, de publicaties van therapeuten, homeopatische artsen, wetenschappelijke onderzoeken en tips van gebruikers.
Anthemis Aromatherapie doet echter geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor
informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geŽvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.


   

Anthťmis webshop
honderden oliŽn in therapeutische kwaliteitrecepten


oliŽn zoeken op
Nederlandse naam
botanische naam
wrattenoliŽnwelke olieEdom huidverzorging met Dode Zee mineralen

aanbiedingmassage oliŽn

massage oliŽn zonder synthetische toevoegingen

Rosa Mosqueta
huidverzorging met Rozenbottel olie

Mineral
huidverzorging met RŁgener krijt
aanbieding
Rio de Coco
huidverzorging met biologische Cocosolie
Tea Tree
huidverzorging met biologische Tea Tree olie

Neutral
verzorging met Dode Zeezout voor de allergische huid

Sandorini
huidverzorging met biologische Duindoornolie   
/aroma/sandelhout.htm - laatste wijziging zaterdag 22 december 2018

copyright Anthťmis aromatherapie - Oosterstreek / alle rechten voorbehouden

disclaimer