oovolg Anthťmis opetherische oliŽn

eth. olie A t/m D
eth. olie E t/m K
eth. olie L t/m R
eth. olie S t/m Z
Attars


Saffraan
Salie
Sandelhout Oost
Sandelhout West
Sassafras
Satsuma
Scharlei
Schroefpalm
Selderij
Siberische Den
Siberische Spar
Sinaasappel
Sint Janskruid
Slangenden
Spaanse Brem
Spaanse Marjolein
Spaanse Salie
Spar
Spijklavendel
Staartpeper
Steranijs
Strobloem
Styrax

Tabak
Tagetes
Tangerine
Tea Tree
Terpentijn India
Terpentijn Portugal
Theebes
Theeboom wit
Therebinth
Thuja
Tijm
Tijm rood
Tonka
Tolubalsem
Tomarzaad
Tropische Verbena
Tuberoos
Tulsi
Turkse Geranium
Turkse Roos

Ui

Valeriaan
Valkruid
Valse Valeriaan
Vanille
Venkel
Verveine
Vetiver
Viooltje
Virginia Ceder
Vitex
Vlier

Weistanne
Wierook
Wijn
Wijnruit
Wilde Kamille
Wilde Tijm
Wintergreen
Wortelzaad

Ylang Ylang

Zedoar wortel
Zevenboom
Zilverberk
Zilverspar
Zonneroosje
Zwarte Bes


prijzen
basisoliŽn
etherische oliŽn
grootverpakkingen
professionals

hydrosols
insecten verdrijven
therapeutische mengselsINFO
basis oliŽn

Nederlandse namen
botanische namen
recepten

hydrosols


zepen
Aleppo zepenDode Zee
Edom huidverzorging
Safi huidverzorging
Dode Zee INFO
Dode Zee mineralen
Dode Zee modder


massage oliŽn
huid oliŽnAnthťmis webshop
honderden oliŽn in therapeutische kwaliteit
huidverzorging met natuurlijke grondstoffen
   
foto`s
Scharlei   Salvia sclarea
olie-analyse
Folia Salviae - Muskaatsalie - Ogentroost


Bij het verstrekken van de volgende informatie beroepen wij ons op het ook ons toekomende recht op vrijheid van meningsuiting, zoals dat ondermeer wordt gewaarborgd in artikel 10 lid 1 van het Europees Verdrag ter bescherming van de Rechten van de Mens en de fundamentele vrijheden.
Scharlei, Salvia sclarea, een overblijvend kruid met grote harige bladeren en kleine blauwe of lila bloemen komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa maar wordt nu echter wereldwijd verbouwd.
De Kelten brouwden uit het kruid een soort thee waarmee ze zich in een rituele trance brachten.

In de Middeleeuwen werd de plant gebruikt bij nieraandoeningen, het reinigen van zweren en menstruatieproblemen.
Met het vocht van de zaden werden tumoren behandeld, ook werd het gebruikt om stofjes uit de ogen te verwijderen vandaar de vroeger gebruikte naam,
ogentroost.


Door wijnboeren uit Frankrijk, ItaliŽ en Duitsland werd Scharlei gebruikt om uit matige wijnen een echte muskaatwijn te toveren.

De etherische olie,
Salviae sclareae aetheroleum, wordt gewonnen door waterdampdestillatie bij lage druk van de bloemtoppen en bladeren, het is een kleurloze tot lichtgele olie met een zoete nootachtige geur.
Er zijn minstens 250 bestanddelen van Scharlei bekend en dit maakt het tot een bijzonder rijke olie die geschikt is als algemeen tonicum en opwekkend middel.

Scharlei of Salvia sclarea essentiŽle olie werkt verzachtend en activeert het zenuwstelsel
foto Ulleo

Scharlei werkt verzachtend en activeert het zenuwstelsel en de natuurlijke afweer. De olie werkt bloeddrukverlagend en is zeer geschikt voor het behandelen van depressies en angsten. Verder wordt Scharlei gebruikt voor het reguleren van vrouwelijke problemen en als seksueel stimulerend middel. Niet verwarren met de etherische olie van Salie die toxisch kan zijn.
Een behandeling met Scharlei is vergelijkbaar met het drinken van een goed glas wijn. Werkt verhelderend en van de angst een ander de waarheid te zeggen is geen sprake meer. Het zet aan om eindelijk dat te doen waar men steeds huizenhoog tegen op zag.
Scharlei essentiŽle olie wordt in de aromatherapie o.a. gebruikt bij; acne, snijwonden, hoofdroos, haaruitval, ontstoken huid, vette huid, overmatig zweten, zweren, rimpels, hoge bloeddruk, spierpijn, stress, vermoeidheid, krampen, menstruatie pijnen, pijnen bij de bevalling, witte vloed, impotentie, frigiditeit, nervositeit, depressiviteit, angstvoorstellingen, aandoeningen aan de luchtwegen, keelinfecties, menopauze, hoofdpijn, spijsverteringsklachten

spiritueel: Op fijnstoffelijk niveau kan Scharlei beschouwd worden als een plant die ons innerlijke gezichtsvermogen versterkt en die ons helpt duidelijker te 'zien'. De essence brengt ons in nauwer contact met de wereld van de dromen. Scharlei lijkt zeer levendige dromen op te roepen, of misschien zorgt ze ervoor dat we onze dromen beter kunnen herinneren. De olie kan gebruikt worden in een bad voor het naar bed gaan of in een aromalampje in de slaapkamer , ťťn druppel op het hoofdkussen is ook werkzaam.

contra-indicatie: niet gebruiken tijdens de zwangerschap of in combinatie met alcohol.

mengen met: Scharlei kan goed gecombineerd worden met Jeneverbes, Lavendel, Koriander, Geranium, Sandelhout, Ceder, Den, Jasmijn, Wierook en CitrusoliŽn. U ontvangt van ons bij iedere etherische olie een uitgebreide beschrijving, hier een paar voorbeelden:
stress en vermoeidheid; 2 druppels Scharlei, 2 druppels Citroen, 1 druppel Sinaasappel en 1 druppel Nootmuskaat toevoegen aan een beetje melk, room of een lepeltje honing. Dit toevoegen aan een warm bad en 15 - 20 minuten baden.
menstruatie pijnen en krampen; 3 druppels Scharlei, 2 druppels Cypres en 2 druppels Sinaasappel toevoegen aan een beetje melk, room of een lepeltje honing. Dit toevoegen aan een warm bad en 15 - 20 minuten baden.
vet haar, roos, slecht groeiend haar, na het haren wassen 2 druppels Scharlei in het vochtige haar masseren, 2-3 minuten inwerken laten en dan uitspoelen.
cellulite; voor een goed resultaat moet minstens 2 keer per week een bad en 3 keer per week een massage genomen worden. 10 druppels Scharlei, 5 druppels Ceder, 5 druppels Salie, 5 druppels Lemongrass, 5 druppels Cypres en 15 druppels Sinaasappel toevoegen aan 50 ml. Noten-olie. Dit mengsel minstens 3 keer per week en/of na ieder bad in de huid masseren. voor het bad; 20 druppels Scharlei, 5 druppels Ceder, 5 druppels Cypres en 30 druppels Sinaasappel toevoegen aan 100 ml. Lavendel badolie of schuim. Een scheutje hiervan toevoegen aan een warm bad en 20 min. baden. Dit minimaal 2 keer per week.

* De informatie over de werking van deze olie is afkomstig uit de soms al duizenden jaren oude toepassingen in de aromatherapie, de publicaties van therapeuten, homeopatische artsen, wetenschappelijke onderzoeken en tips van gebruikers.
Anthemis Aromatherapie doet echter geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor
informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geŽvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.
Anthťmis webshop
honderden oliŽn in therapeutische kwaliteit


recepten


oliŽn zoeken op
Nederlandse naam
botanische naamOliŽn van de maands

iedere maand
een etherische olie, basisolie en hydrosol
met 15% korting
Proefsetjes

etherische- en basisoliŽn
wrattenoliŽn


welke olieMBS huidverzorging met Dode Zee mineralen

aanbiedingDode Zee
mineralen en modder

massage oliŽn

natuurllijke massage oliŽn zonder synthetische toevoegingenJojoba huidolie

etherische olie in jojoba,
te gebruiken als parfum of toevoeging aan massag-oliŽnKumkumadi

Ayurvedische olieParfumolie

Parfum olie met hoofdzakelijk natuurlijke ingrediŽntenRookkaarsen

Rookkaarsen uit het Erzgebergte met
natuurlijke ingrediŽnten

   
/aroma/scharlei.htm - laatste wijziging woensdag 20 september 2023

copyright Anthťmis aromatherapie - Oosterstreek / alle rechten voorbehouden

disclaimer