oo


volg Anthťmis op


Aardbei
Abrikoos
Algen
AloŽ vera
Amandel
Amla
Andiroba
Arachide
Argan
Arnica
Ashwagandha
Avocado

Babassu
Baobab
Bawchi
Bernagie
Bhringraj
Broccoli
Bijenwas

Cacaoboter
Calendula
Calophyllum
Camellia
Cashew
Centella
Chaulmogra
Chiazaad
Chilipeper
Chironji
Cocos
Cranberryzaad
Croton

Distelzaad
Druivenpit
Duindoorn

Framboos

Granaatappel

Hazelnoot
Hennep
Hibiscus

Jojoba

Kamille
Karanjezaad
Kiwizaad
Klitwortel
Kokum
Komboboter
Komkommer
Kukuinoot

Laurierbes
Lijnzaad

Macadamia
Macassar
Mahua
Maiskiem
Malkangini
Mangoboter
Marula
Moerasbloem
Moringa

Neem
Neem toepassingen
Nigella

Olijf

Palm
Palmpit
Papaver
Perilla
Perzik
Pinda
Pompelmoes
Pompoen
Pruimenpit

Rozenbottel
Ricinus
Rijstkiem

Sacha Inchi
Saffloer
SchwarzkŁmmel
Sesam
Sheabutter
Sheabutterproducten
Soja
St.Janskruid

Tarwekiem
Taramira
Teunisbloem
Toverhazelaar
Tuinkers

Walnoot
Waterkers
Watermeloen
Wortel

Zonnebloem


basisoliŽn
maceraten en vetten
toepassingen


prijzen
basisoliŽn
etherische oliŽn
grootverpakkingen
professionals

hydrosols
insecten verdrijven
therapeutische mengselsINFO
etherische oliŽn
eth. olie A t/m D
eth. olie E t/m K
eth. olie L t/m R
eth. olie S t/m Z

Attars


Nederlandse namen
botanische namen
receptenzepen
Aleppo zepenDode Zee
MBS huidverzorging
Safi huidverzorging
Dode Zee INFO
Dode Zee mineralen
Dode Zee modder


massage oliŽn
huid oliŽn


Anthťmis webshop
honderden oliŽn in therapeutische kwaliteit
huidverzorging met natuurlijke grondstoffen
   
 
Neem   Azadirachta indica
olie-analyse
Indische Lelie - Margosa Tree - Niem boom / Sanskriet: Nimba - Nim


Bij het verstrekken van de volgende informatie beroepen wij ons op het ook ons toekomende recht op vrijheid van meningsuiting, zoals dat ondermeer wordt gewaarborgd in artikel 10 lid 1 van het Europees Verdrag ter bescherming van de Rechten van de Mens en de fundamentele vrijheden.
De Neemboom, Azadirachta indica of Antelaea azadirachta, is een altijd groene, tot 16 meter hoge, boom met langwerpige getande bladeren. Derze boom met zijn grote kroon behoort tot de Mahonie-achtigen, Meliaceae.
Zijn kleine witte bloemen geuren aangenaam en lokken veel insecten o.a. ook bijen aan. Een specialiteit is de Neemhoning die geproduceerd wordt door bijen die bijna uitsluitend pollen en nectar van de Neemboom verzamelen.
Na de bloei ontwikkelen zich Olijfvormige vruchten die aan een kort steeltje hangen. De vruchten bevatten maar ťťn pit die rijk is aan olie
(40-50%) wat de boom in India tot een belangrijke olieleverancier maakt.
De Neemolie of
Margosa olie heeft uitstekende huidverzorgende en insectenwerende eigenschappen.
Neemboom is al sinds de oudheid bekend om zijn geneeskrachtige en insectenwerende werking
foto Sarangib
Oorspronkelijk komt de Niemboom uit India en Sri Lanka maar is nu ook te vinden in AustraliŽ, IndonesiŽ en West-Afrika.
Op dit moment groeien in India ruim 18 miljoen Neembomen.

In het oud-Persische
Farsi werd de Neemboom Azad Darakht i Hindi genoemd wat woordelijk de "vrijgevige Indische boom" betekent.
Deze betekenis is in de hedendaagse botanische naam nog terug te vinden.
De heilzame werking van Neem werd al 3500 jaar geleden in Indische religieuze en medische geschriften vermeld.
In vroege medische Sanskriet geschriften is reeds een opsomming te vinden van de helende werking van de vruchten, zaden, bladeren en wortels.
Alle delen van de boom vinden reeds vele eeuwen hun toepassing in de Ayurvedische geneeskunde.

Veel plantaardige stoffen krijgen door hun bijzondere werking vaak het etiket "wondermiddel" opgeplakt. In sommige gevallen is dit ook terecht en kunnen plantenextracten of oliŽn menselijke kwaaltjes en ongemakken helpen oplossen. De kennis over de werking van bepaalde planten is ontstaan uit vele eeuwen ervaring en zo wordt de Neemboom door de inheemse bevolking in AziŽ dan ook als "wonderboom" gezien.
In de Ayurvedische geneeskunde is de Margosa Tree al duizenden jaren bekend als gezondheid bevorderend middel. In de eerste Ayurvedische tekst, de Charaka Samhita, wordt de Neem beschreven als het middel, sarva roga nivarini, dat alle ziekten op afstand houdt.
Wortels, schors, gom en bladeren, eigenlijk alle delen van de plant worden therapeutisch toegepast, zowel in- als uitwendig.
*


In de Indiase huishoudens geldt deze heilige boom als allesgenezer voor alledaagse kwaaltjes en wordt daarom ook wel de "Dorpsapotheek" genoemd. Onder andere is een Neemtak de natuurlijke tandenborstel voor honderden miljoenen mensen en wordt de uit de zaden geperste olie ingenomen om de afweerkrachten te sterken. Mahatma Ghandi sterkte zijn immuunsysteem door Neem in te nemen en adviseeerde zijn leerlingen dit ook regelmatig te doen.
Eveneens wordt Neemolie als haarolie gebruikt om kaalheid en grijs worden te verhinderen. Andere toepassingen zijn de fabricage van kaarsen en zeep.

In de laatste 20 jaar is veel wetenschappelijk onderzoek naar de werking van Neem verricht. Hierbij zijn veel van uit overleveringen bekende toepassingen als werkzaam bevestigd, zodat er nu steeds meer producten voor de meest verschillende toepassingen op de markt komen.
Neemextracten zijn uitstekende
biologische insecticiden en kunnen in de land- en tuinbouw met succes gebruikt worden voor de bestrijdingen van o.a. motten.

De westerse wereld gebruikt de Neemzaden en bladeren niet voor medische doeleinden maar hier worden deze alleen maar toegepast in huidverzorgende en insectenverdrijvende producten.
De Neemzaden en daarmee ook de hieruit gewonnen olie bevatten uiterst werkzame substanties die voor de meeste insecten ongenietbaar zijn een reden waarom de plant een heel bijzondere insectenverdrijver is. Zelfs de sprinkhanenzwermen in Afrika laten de Neemboom met rust. Het is een ekologisch waardevolle insectenverdrijver waar op dit moment veel onderzoek naar gedaan wordt.
De bij de olieproductie overblijvende pulp "cake" is een belangrijke organische meststof.
Het Neemzaad is rijk aan vetzuren die vaak 50% van het gewicht uitmaken. Afhankelijk van het aanbouwgebied varieert de samenstelling van de vetzuren. Neemolie is bij lagere temperaturen een stroperige, donkerbruine en zeer bittere olie met veel vitaminen en essentiŽle aminozuren.
Oleum Melia, is een huidregenererende olie die geschikt is voor ieder huidtype en als huismiddel gebruikt kan worden bij allerlei huid- en haarproblemen. Meermaals gereinigde en van bitterstoffen ontdane olie wordt, vooral in de oorsprongslanden, ook wel als spijsolie gebruikt.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat Neemolie door de aanwezigheid van quercetine en nimbosterol, antiseptische, antivirale en antibacteriŽle eigenschappen heeft.
Aromatherapeuten
gebruiken de olie puur of in mengsels o.a. bij; verzorging droge of gevoelige huid, pijnen, herpes, psoriasis, acne, dermatitis, oedemen, (zwemmers)eczeem, huidschimmels, nagelschimmels, scabiŽs en hoofdluis *.
Als pakking bij de behandeling van roos en een vette hoofdhuid.
*
De olie laat zich goed mengen met etherische oliŽn en andere basisoliŽn.
*
Specialisten adviseren tot max. 10% toevoegen in huidverzorgingsproducten. Tot 3% in hand- en voetverzorging. 1-2 % in insectenwerende produkten
*.

contra-indicatie: De zwavelachtige geur wordt niet door iedereen als aangenaam ervaren en maakt het puur toepassen soms lastig. bij normaal gebruik zijn geen negatieve bijwerkingen bekend.

Hier een paar toepassingen afkomstig van specialisten en therapeuten:

recept voor het verdrijven van insecten op planten: meng 25 ml. Neemolie met 25 ml. emulgator, voeg van dit mengsel 10 ml. toe aan een plantenspuit met lauwwarm water. Goed schudden en de met ongedierte aangetaste planten enige malen bespuiten. *
recept voor het bestrijden van Meeldauw: voeg 5 ml. Neemolie, 2Ĺ ml. emulgator, 5 ml. lecitin en 1 ml. Tea Tree etherische olie toe aan 1 liter lauwwarm water. Goed schudden en de aangetaste planten enige malen bespuiten. *
recept voor het bestrijden van parasieten op planten: verwarm 100 ml. melk tot 30į C. voeg 10 tot 20 ml. Neemolie toe. Zolang roeren tot melk en olie goed met elkaar vermengd zijn. Het mengsel toevoegen aan een liter water, goed schudden. Iedere 6 weken de planten hiermee water geven. *
recept voor badolie: 3 ml. Neemolie mengen met 70 ml. olie naar keuze, bijv. Amandelolie, Avocado-olie of Distelolie, 5 ml. etherische olie naar keuze bijv. Rozenhout, Palmarosa, Hoblad of Lavendel en 13 ml. emulgator. Het mengsel goed roerenen per bad 2 eetlepels toevoegen. *
recept voor muggenverdrijver: meng 2 ml. Neemolie met 100 ml. Cocosolie en voeg hier naar wens 20 druppels Lavendel en/of 20 druppels Palmarosa aan toe. Dit mengsel op de huid aangebracht houdt muggen op afstand. *
zomereczeem bij paarden. De aangetaste plekken regelmatig met pure Neemolie inwrijven.

voor het verdrijven dazen 50 ml. Neem mengen met 25 ml. Rimulgan emulgator. Dit mengsel aan 1 liter water toevoegen en het dier hiermee besproeien. *


* De informatie over de werking van deze olie is afkomstig uit de soms al duizenden jaren oude toepassingen in de aromatherapie, de publicaties van therapeuten, homeopatische artsen, wetenschappelijke onderzoeken en tips van gebruikers.
Anthemis Aromatherapie doet echter geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor
informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geŽvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.


klik hier voor meer informatie over oliŽn   

Anthťmis webshop
honderden oliŽn in therapeutische kwaliteit


recepten


oliŽn zoeken op
Nederlandse naam
botanische naamOliŽn van de maands

iedere maand
een etherische olie, basisolie en hydrosol
met 15% korting
Proefsetjes

etherische- en basisoliŽn
wrattenoliŽn


welke olieMBS huidverzorging met Dode Zee mineralen

aanbiedingDode Zee
mineralen en modder

massage oliŽn

natuurllijke massage oliŽn zonder synthetische toevoegingenJojoba huidolie

etherische olie in jojoba,
te gebruiken als parfum of toevoeging aan massag-oliŽnKumkumadi

Ayurvedische olieParfumolie

Parfum olie met hoofdzakelijk natuurlijke ingrediŽntenRookkaarsen

Rookkaarsen uit het Erzgebergte met
natuurlijke ingrediŽnten

   
/aromabasis/neem.htm - laatste wijziging zondag 08 oktober 2023

copyright Anthťmis aromatherapie - Oosterstreek / alle rechten voorbehouden disclaimer