oo


volg Anthťmis op


Aardbei
Abrikoos
Algen
AloŽ vera
Amandel
Amla
Andiroba
Arachide
Argan
Arnica
Ashwagandha
Avocado

Babassu
Baobab
Bawchi
Bernagie
Bhringraj
Broccoli
Bijenwas

Cacaoboter
Calendula
Calophyllum
Camellia
Cashew
Centella
Chaulmogra
Chiazaad
Chilipeper
Chironji
Cocos
Cranberryzaad
Croton

Distelzaad
Druivenpit
Duindoorn

Framboos

Granaatappel

Hazelnoot
Hennep
Hibiscus

Jojoba

Kamille
Karanjezaad
Kiwizaad
Klitwortel
Kokum
Komboboter
Komkommer
Kukuinoot

Laurierbes
Lijnzaad

Macadamia
Macassar
Mahua
Maiskiem
Malkangini
Mangoboter
Marula
Moerasbloem
Moringa

Neem
Neem toepassingen
Nigella

Olijf

Palm
Palmpit
Papaver
Perilla
Perzik
Pinda
Pompelmoes
Pompoen
Pruimenpit

Rozenbottel
Ricinus
Rijstkiem

Sacha Inchi
Saffloer
SchwarzkŁmmel
Sesam
Sheabutter
Sheabutterproducten
Soja
St.Janskruid

Tarwekiem
Taramira
Teunisbloem
Toverhazelaar
Tuinkers

Walnoot
Waterkers
Watermeloen
Wortel

Zonnebloem


basisoliŽn
maceraten en vetten
toepassingen


prijzen
basisoliŽn
etherische oliŽn
grootverpakkingen
professionals

hydrosols
insecten verdrijven
therapeutische mengsels



INFO
etherische oliŽn
eth. olie A t/m D
eth. olie E t/m K
eth. olie L t/m R
eth. olie S t/m Z

Attars


Nederlandse namen
botanische namen
recepten



zepen
Aleppo zepen



Dode Zee
MBS huidverzorging
Safi huidverzorging
Dode Zee INFO
Dode Zee mineralen
Dode Zee modder


massage oliŽn
huid oliŽn


Anthťmis webshop
honderden oliŽn in therapeutische kwaliteit
huidverzorging met natuurlijke grondstoffen
   
 
Palm olie   Elaeis guineensis
olie-analyse


Bij het verstrekken van de volgende informatie beroepen wij ons op het ook ons toekomende recht op vrijheid van meningsuiting, zoals dat ondermeer wordt gewaarborgd in artikel 10 lid 1 van het Europees Verdrag ter bescherming van de Rechten van de Mens en de fundamentele vrijheden.
De Oliepalm, Elaeis guineensis, behoort tot de economisch belangrijkste palmensoorten. Oorspronkelijk afkomstig uit de regenwouden van Guinea wordt deze Palm inmiddels ook in tropisch Amerika en Zuid-Oost AziŽ gecultiveerd. De kortstammige boom produceert vruchtstanden met een gewicht van 50 kilo die duizenden vruchten bevatten. De vruchten bederven snel en moeten daarom direct na de oogst verwerkt worden. Het vruchtvlees wordt van de kern gescheiden, de harde schaal wordt geknakt en de zaden worden gedroogd. Uit het oranje-rode vezelige vruchtvlees wordt Palmolie en uit de zaden Palmpitolie gewonnen.
Niet alleen in de Bijbelse landen maar ook in andere subtropische- en tropische landen waren en zijn Palmen belangrijke kultuurplanten.

Maar weinig planten worden zo intensief benut. Stam, bladeren, vruchten, bijna alle plantendelen behalve de wortels worden gebruikt.

Op Cuba bijvoorbeeld wordt de stam van de tot 30 meter hoge Koningspalm als draagbalk in de woningbouw toegepast en de lange geveerde bladeren als dakbedekking.

De bladeren worden eveneens voor zowel vlechtwerk als verpakkingsmateriaal gebruikt en uit de bladstelen worden bezems, korven en schoenen gemaakt.
De vruchten dienen als veevoer en voor de productie van een spijsolie.
In AziŽ en op de Pacifische eilanden worden Cocospalmen ook op een dergelijke wijze benut.


foto Pixaby.com

In Afrika wordt Palmolie traditioneel als keukenvet om te bakken en braden gebruikt, de olie bevat nauwelijks meervoudig overzadigde vetzuren en kan daarom goed verhit worden. Rode Palmolie is een natuurlijke bron van caroteen en vitamine E. en wordt gebruikt als geel-rode levensmiddelkleurstof. Eveneens is het een uitstekende basis voor de bereiding van kwalitatief hoogwaardige zeep, zalf en crŤme.
Palmolie is een veel toegepaste grondstof voor de productie van o.a. margarine, zoetwaren, wasmiddelen, kaarsen en cosmetica.

Uit Palmpitolie kunnen hoogwaardige specialiteiten voor de zoetwarenindustrie vervaardigd worden o.a. voor de fabricage van chocoladevullingen, glazuren etc. Bovendien wordt deze olie op grote schaal gebruikt als grondstof voor de levensmiddelen- en cosmetische industrie.

Omdat de Palmolie bijzonder geschikt is voor het vervaardigen van biodiesel levert de productie van de olie steeds grotere milieuproblemen op. De steeds groter wordende vraag gaat gepaard met een enorme uitbreiding van de Oliepalm-plantages ten koste van de regenwouden vooral in IndonesiŽ en MaleisiŽ.
Op de huid hebben Palmolie en Palmpitolie een verzachtende en beschermende werking en zijn daarom een goede basis voor zepen en andere huidverzorgende producten. In (sub)tropische landen wordt het pure vet gebruikt als bescherming tegen de uitdrogende werking van de zon. *
De oliŽn behoren tot de
nietdrogende oliŽn, trekken heel langzaam in de huid en beschermen daardoor uitstekend tegen uitdroging, een nadeel is dat de huid lang vet blijft. *

Therapeuten gebruiken Palmolie of Palmpitolie puur of in mengsels voor de verzorging van; droge of ruwe huid, droog haar, eelt, kloven. *
De lichaamstemperatuur maakt deze oliŽn vloeibaar waardoor een koelende werking ontstaat, ze zijn daarom zeer geschikt als massage-olie.
*
Beide oliŽn zijn een uitstekende basis voor etherische oliŽn en laten zich ook goed mengen met andere basisoliŽn.


contra-indicatie: door het hoge gehalte aan verzadigde vetzuren kan puur gebruik bij weinige mensen een lichte huidirritatie veroorzaken
Hier een voorbeeld van toepassing uit de huidverzorging:
recept voor handcrŤme bij droge handen; meng 50 ml Palmpitolie met 5 ml Tarwekiem olie, 5 druppels Kamille, 5 druppels Citroen en 5 druppels Lavendel. Meermaals per dag spaarzaam inwrijven. *



* De informatie over de werking van deze olie is afkomstig uit de soms al duizenden jaren oude toepassingen in de aromatherapie, de publicaties van therapeuten, homeopatische artsen, wetenschappelijke onderzoeken en tips van gebruikers.
Anthemis Aromatherapie doet echter geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor
informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geŽvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.


klik hier voor meer informatie over oliŽn



De meeste vette plantenoliŽn kunnen zonder risico ingenomen worden. Sommige zijn heerlijk in salades of kunnen gebruikt worden om mee te bakken. De aromatherapie gebruikt vette oliŽn als basis in mengsels met etherische oliŽn.



   

Anthťmis webshop
honderden oliŽn in therapeutische kwaliteit


recepten


oliŽn zoeken op
Nederlandse naam
botanische naam



OliŽn van de maands

iedere maand
een etherische olie, basisolie en hydrosol
met 15% korting




Proefsetjes

etherische- en basisoliŽn




wrattenoliŽn


welke olie



MBS huidverzorging met Dode Zee mineralen

aanbieding



Dode Zee
mineralen en modder





massage oliŽn

natuurllijke massage oliŽn zonder synthetische toevoegingen



Jojoba huidolie

etherische olie in jojoba,
te gebruiken als parfum of toevoeging aan massag-oliŽn



Kumkumadi

Ayurvedische olie



Parfumolie

Parfum olie met hoofdzakelijk natuurlijke ingrediŽnten



Rookkaarsen

Rookkaarsen uit het Erzgebergte met
natuurlijke ingrediŽnten

   
/aromabasis/palm.htm - laatste wijziging zondag 08 oktober 2023

copyright Anthťmis aromatherapie - Oosterstreek / alle rechten voorbehouden disclaimer