oovolg Anthťmis opbasisoliŽn
maceraten en vetten
toepassingen


Abrikoos
Algen
Algenmasker
AloŽ vera
Amandel
Andiroba
Arachide
Argan
Arnica
Avocado

Babassu
Baobab
Bawchi
Bernagie
Bijenwas

Cacaoboter
Calendula
Calophyllum
Camellia
Centella
Chiazaad
Chilipeper
Cocos
Cranberryzaad

Distelzaad
Druivenpit
Duindoorn

Granaatappel
Hazelnoot
Hennep

Jojoba

Kamille
Karanjezaad
Kiwizaad
Klitwortel
Kokum
Komboboter
Komkommer
Kukuinoot

Laurierbes
Lijnzaad

Macadamia
Macassar
Mahua
Maiskiem
Malkangini
Mangoboter
Marula
Moringa

Neem
Neem toepassingen
Nigella

Olijf

Palm
Palmpit
Papaver
Perilla
Perzik
Pinda
Pompelmoes
Pompoen

Rozenbottel
Ricinus
Rijstkiem

Saffloer
SchwarzkŁmmel
Sesam
Sheabutter
Sheabutterproducten
Soja
St.Janskruid

Tarwekiem
Teunisbloem

Walnoot
Watermeloen
Wortel

Zonnebloem


Hertshoornolie


prijzen
basisoliŽn
etherische oliŽn
grootverpakkingen
professionals

hydrolaten
insecten verdrijven
therapeutische mengselsINFO
etherische oliŽn
eth. olie A t/m D
eth. olie E t/m K
eth. olie L t/m R
eth. olie S t/m Z

Attars
blends


Nederlandse namen
botanische namen
receptenzepen
Aleppo zepenDode Zee
Edom huidverzorging
Edom aanbieding
Safi huidverzorging
Dode Zee INFO
Dode Zee mineralen
Dode Zee modder
RŁgener Krijt
probeersetje Krijt


plantaardige
huidverzorging
Aanbiedingsets
Neutral Dode Zee
Mineral RŁgener Krijt
Krijtbehandelingen
Tea Tree verzorging
Duindoorn verzorging
Rozenbottel verzorging
Cocos huidverzorging
Voetverzorging

handcrŤmes
shampoo
probeersetjes

massage oliŽn
huid oliŽn

webwinkel

   
 
Ricinus   Ricinus communis
olie-analyse


Bij het verstrekken van de volgende informatie beroepen wij ons op het ook ons toekomende recht op vrijheid van meningsuiting, zoals dat ondermeer wordt gewaarborgd in artikel 10 lid 1 van het Europees Verdrag ter bescherming van de Rechten van de Mens en de fundamentele vrijheden.
Ricinus, Ricinus communis L, behoort tot de Wolfsmelkgewassen, Euphorbiaceae, het is een snelgroeiende plant die in de tropen een hoogte van 12 meter kan bereiken. In Nederland is de Ricinus beter bekend onder de naam Wonderboom wat verwijst naar de hoge groeisnelheid van deze plant. De oorsprong is waarschijnlijk tropisch Afrika waar nog wilde vormen te vinden zijn.
De naam stamt mogelijk van het Griekse woord
'rikinos' wat duidt op de ronde vorm van de zaadkapsels. Een andere verklaring voor de naam is dat de zaden lijken op teken, Ixodes ricinus.
Vanuit Afrika heeft de plant zich verspreid in tropische en subtropische gebieden en voelt zich zelfs in het gematigde klimaat thuis. Rond de Middellandse Zee is de Wonderboom als een tot 4 meter hoge struik te vinden, meestal in bermen en op braakliggende grondstukken.

 
foto Pixaby.com

De Ricinusplant behoort tot ťťn van de oudste geneeskrachtige planten der mensheid. Archeologen vonden de zaden als bijgave in Egyptische graven uit 5000 jaar v.Chr.
In de
Papyrus Ebers (1500 v. Chr.) worden de zaden als afvoerend middel en de olie als zalf tegen zweren genoemd. Ook bij de Grieken en Romeinen was de geneeskrachtige werking bekend, waarbij de Grieken de olie hoofdzakelijk uitwendig gebruikten.
In de meeste kruidenboeken uit de Middeleeuwen wordt de Ricinusplant wel vermeld maar de olie wordt in deze tijd hoofdzakelijk als brandstof gebruikt. De medische betekenis ging in de loop der eeuwen bijna geheel verloren en de plant kwam alleen nog zelden in tuinen voor. De Ricinus werd hier zo zeldzaam dat de zaden vanuit Jamaica naar Europa geimporteerd moesten worden. Op Jamaica was de plant
bekend als Agnus castis en werd de olie toegepast als niet giftig laxeermiddel. Uit die tijd stammen dan ook onze naam Castorolie en de Engelse benaming 'castor oil plant'
In navolging van de Jaimacanen werd de olie in de 18e eeuw ook hier als laxerend middel gebruikt en een veertiendaagse kuur met Castorolie gold in die tijd als essentieel voor de gezondheid.
In onze tijd is het gebruik als laxeermiddel nog zelden. Wegens zijn viscositeit is de olie nu vooral belangrijk als hoogwaardig smeermiddel en remvloeistof. In de kunstoffenindustrie wordt de olie toegepast als weekmaker terwijl deze in cosmetische industrie gebruikt wordt als grondstof voor lippenstift, wimperverf en vele andere cosmetische produkten.
Ricinuszaden bevatten naast de waardevolle olie ook het zeer giftige ricin. Dit proteÔn is ťťn van de sterkste plantengiften, het is oplosbaar in water doch niet in olie vandaar dat het niet in de koudgeperste olie voorkomt.
Ricinus olie behoort tot de halfdrogende oliŽn en heeft naar m ening van therapeuten ontstekingsremmende, verzachtende en laxerende eigenschappen. In vette zalven wordt Ricinusolie als emollientia toegepast, het maakt de huid zacht en soepel, bovendien heeft het een afdekkende werking. De olie beschermt de huid tegen water en wateroplosbare schadelijke stoffen. Onder de door de olie gevormde beschermende laag kunnen wonden en fissuren goed genezen.

Aromatherapeuten gebruiken Castorolie puur of in mengsels o.a. bij; abcessen, ontstekingen, puisten, huidproblemen, roos, wratten, wormen en verstoppingen *

contra-indicatie: niet inwendig gebruiken tijdens zwangerschap en bij ontstekingen in maag-darm bereik.

Enige toepassingen van deze olie uit de huidverzorging:
gebruik Ricinusolie om wimpers te verzorgen, bestrijk deze dagelijks met 1-2 druppels pure olie *
een jeukende of gevoelige huid kan dagelijks uitstekend met pure Ricinusolie verzorgd worden, breng de olie spaarzaam op de jeukende of geÔrriteerde plekken aan. *
wratten kunnen gedurende enkele weken meermaals per dag met Wonderolie ingesmeerd worden. *
zeep handgemaakt van Aleppo Olijfoliezeep met o.a. Ricinusolie als toevoeging voor het wassen van vet haar of een vette huid. Puur plantaardig zonder geur- of kleurstoffen.* De informatie over de werking van deze olie is afkomstig uit de soms al duizenden jaren oude toepassingen in de aromatherapie, de publicaties van therapeuten, homeopatische artsen, wetenschappelijke onderzoeken en tips van gebruikers.
Anthemis Aromatherapie doet echter geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor
informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geŽvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.


klik hier voor meer informatie over oliŽnDe meeste vette plantenoliŽn kunnen zonder risico ingenomen worden. Sommige zijn heerlijk in salades of kunnen gebruikt worden om mee te bakken. De aromatherapie gebruikt vette oliŽn als basis in mengsels met etherische oliŽn.   


vetzuren
recepten


oliŽn zoeken op
Nederlandse naam
botanische naam
wrattenoliŽnwelke olieEdom huidverzorging met Dode Zee mineralen
massage oliŽn

massage oliŽn zonder synthetische toevoegingen

Rosa Mosqueta
huidverzorging met Rozenbottel olie

Mineral
huidverzorging met RŁgener krijt
aanbieding
Rio de Coco
huidverzorging met biologische Cocosolie
Tea Tree
huidverzorging met biologische Tea Tree olie

Neutral
verzorging met Dode Zeezout voor de allergische huid

Sandorini
huidverzorging met biologische Duindoornolie
   
/aromabasis/ricinus.htm - laatste wijziging woensdag 25 augustus 2021

copyright Anthťmis aromatherapie - Oosterstreek / alle rechten voorbehouden disclaimer