oo


volg Anthťmis op


Aardbei
Abrikoos
Algen
AloŽ vera
Amandel
Amla
Andiroba
Arachide
Argan
Arnica
Ashwagandha
Avocado

Babassu
Baobab
Bawchi
Bernagie
Bhringraj
Broccoli
Bijenwas

Cacaoboter
Calendula
Calophyllum
Camellia
Cashew
Centella
Chaulmogra
Chiazaad
Chilipeper
Chironji
Cocos
Cranberryzaad
Croton

Distelzaad
Druivenpit
Duindoorn

Framboos

Granaatappel

Hazelnoot
Hennep
Hibiscus

Jojoba

Kamille
Karanjezaad
Kiwizaad
Klitwortel
Kokum
Komboboter
Komkommer
Kukuinoot

Laurierbes
Lijnzaad

Macadamia
Macassar
Mahua
Maiskiem
Malkangini
Mangoboter
Marula
Moerasbloem
Moringa

Neem
Neem toepassingen
Nigella

Olijf

Palm
Palmpit
Papaver
Perilla
Perzik
Pinda
Pompelmoes
Pompoen
Pruimenpit

Rozenbottel
Ricinus
Rijstkiem

Sacha Inchi
Saffloer
SchwarzkŁmmel
Sesam
Sheabutter
Sheabutterproducten
Soja
St.Janskruid

Tarwekiem
Taramira
Teunisbloem
Toverhazelaar
Tuinkers

Walnoot
Waterkers
Watermeloen
Wortel

Zonnebloem


basisoliŽn
maceraten en vetten
toepassingen


prijzen
basisoliŽn
etherische oliŽn
grootverpakkingen
professionals

hydrosols
insecten verdrijven
therapeutische mengsels



INFO
etherische oliŽn
eth. olie A t/m D
eth. olie E t/m K
eth. olie L t/m R
eth. olie S t/m Z

Attars


Nederlandse namen
botanische namen
recepten



zepen
Aleppo zepen



Dode Zee
MBS huidverzorging
Safi huidverzorging
Dode Zee INFO
Dode Zee mineralen
Dode Zee modder


massage oliŽn
huid oliŽn


Anthťmis webshop
honderden oliŽn in therapeutische kwaliteit
huidverzorging met natuurlijke grondstoffen
   
 
Teunisbloem-olie   Oenothera biennis
olie-analyse


Bij het verstrekken van de volgende informatie beroepen wij ons op het ook ons toekomende recht op vrijheid van meningsuiting, zoals dat ondermeer wordt gewaarborgd in artikel 10 lid 1 van het Europees Verdrag ter bescherming van de Rechten van de Mens en de fundamentele vrijheden.
De Teunisbloem, Oenothera biennis, wordt al vele eeuwen door verschillende Indianenstammen in Noord-Amerika gebruikt wegens zijn heilzame werking. De plant stond in hoog aanzien als middel wat kracht, gezondheid en vitaliteit gaf. Bladeren en wortels werden als een voedzame groente gegeten, de plantedelen werden in olie ingelegd en dan rauw verorberd. Eveneens werd de "Primerose" ook als heilmiddel bij verschillende kwalen benut. Uit de bladeren werd een thee tegen diarree bereid en uit de bloemen een siroop tegen ademhalingsproblemen.De belangrijkheid van het zaad werd door de Algonkin indianen ontdekt. Zij stampten de zaden tot een brij die werd gebruikt bij allerlei problemen. De brij werd toegepast bij huiduitslagen, kleinere wonden, steken en beten, zelfs de vrouwen gebruikten het als masker voor een reine en strakke huid.

Teunisbloem, Oenothera erythrosepala of Oenothera biennis
foto Pixaby.com

De plant belandde waarschijnlijk begin 1700 in Europa en werd in 1749 door de Zweeds botanicus Peter Kalm herontdekt.
Tegenwoordig is de Teunisbloem overal in Europa aan stratenranden, spoorbanen en op arme gronden te vinden.
De bloeitijd is van juni tot oktober, de gele bloemen openen zich meestal pas tegen de avond en worden dan door nachtvlinders bestoven.

De zaaddoos bevat ca. 200 zaadjes waaruit de kostbare
Teunisbloemolie kan worden geperst. De olie is een zeer belangrijke bron van het gammalinoleenzuur (GLA) en daardoor is het ook een uitstekende huidolie, vooral voor de verzorging van een rijpere en/of droge huid.
Eveneens geschikt voor de verzorging van de gevoelige huid rond de ogen.
Het is een natuurlijke, biologische bron van essentiŽle vetzuren waarvan cis-gammalinoleenzuur met een aandeel van ongeveer 10% de belangrijkste is.
Dit vetzuur is aktief door de bijzondere
trigliceryde struktuur die zo karakteristiek is voor Teunisbloemolie.
De olie is ook voor de kosmetische industrie van belang omdat deze helpt bij een droge en gevoelige huid en wordt dan ook in cremes, huidoliŽn en lotions toegepast. In de huidverzorging is Teunisbloemolie een waardevolle olie die goed te gebruiken is bij brekende nagels, haaruitval, eczeem en acne. *
Het gammalinoleenzuur geeft de olie een sterke regenererende en vitaliserende werking waardoor hij de huid een jong en strak aanzien geeft.
*
De olie behoort tot de
drogende oliŽn en kan goed gemengd worden met Zonnebloem-, Soja- of Sesamolie.

Teunisbloem olie puur of in mengsels wordt door therapeuten o.a. gebruikt bij; eczeem, psoriasis, rimpels, droge huidplekken en als haarolie. Hoewel het een drogende olie is leent de olie zich door het hoge vetgehalte desondanks voor het verzorgen van neurodermatitis en een (zeer) droge huid. *

contra-indicatie: niet bekend

Enige toepassingen van Teunisbloemolie uit de huidverzorging:
droge huid: voeg aan 50 ml. Teunisbloemolie 5 druppels Palmarosa en 2 druppels Rozenhout etherische olie toe en verzorg de huid hiermee 2x per dag. *
zeer droge huid en eczeem: meng 20 ml. Teunisbloemolie met 20 gr. Sheabutter en 20 ml. Soja olie, voeg hieraan 5 druppels Palmarosa, 5 druppels Lavandel, 2 druppels Petitgrain en 5 druppels Rozenhout etherische olie aan toe en breng dit 2x per dag spaarzaam aan. *
Rosa Mosqueta, natuurlijke huidverzorging voor de droge gevoelige huid met biologische Teunisbloemolie en Rozenbottelolie met echte Rozenolie als geur, zonder minerale oliŽn, synthetische geurstoffen of conservering.

Teunisbloemolie wordt vanwege het gehalte aan linolzuur en gammalinoleenzuur (GLA) ook aanbevolen als voedingssupplement. GLA is een vetzuur wat in het lichaam omgezet wordt in een hormoonachtige, ontstekingsremmende substantie, prostaglandine E1 (PGE1)
De olie is volgens therapeuten werkzaam bij de behandeling van allergieŽn, infecties en slechthelende wonden.
*

Linolzuur en linoleenzuur zijn beide essentiŽle vetzuren wat wil zeggen dat ze onontbeerlijk voor het organisme zijn.
Het lichaam kan deze zuren niet zelf maken en ze moet daarom via de voeding opnemen.
*

Gamma linolenzuur maakt het naar mening van specialisten het lichaam gemakkelijker prostaglandinen te produceren, dit zijn hormoonachtige
stoffen die aan veel stofwisselingsprocessen te pas komen en voor het gezond houden van het lichaam belangrijk zijn. *

Teunisbloem-olie wordt in de natuurgeneeskunde aangewend bij menstruatieproblemen, slechte bloedcirculatie, constipatie, eczeem, huidallergieŽn, reuma, multiple sclerose, huidaandoeningen, en haarproblemen *



* De informatie over de werking van deze olie is afkomstig uit de soms al duizenden jaren oude toepassingen in de aromatherapie, de publicaties van therapeuten, homeopatische artsen, wetenschappelijke onderzoeken en tips van gebruikers.
Anthemis Aromatherapie doet echter geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor
informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geŽvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.


klik hier voor meer informatie over oliŽn



De meeste vette plantenoliŽn kunnen zonder risico ingenomen worden. Sommige zijn heerlijk in salades of kunnen gebruikt worden om mee te bakken. De aromatherapie gebruikt vette oliŽn als basis in mengsels met etherische oliŽn.



   

Anthťmis webshop
honderden oliŽn in therapeutische kwaliteit


recepten


oliŽn zoeken op
Nederlandse naam
botanische naam



OliŽn van de maands

iedere maand
een etherische olie, basisolie en hydrosol
met 15% korting




Proefsetjes

etherische- en basisoliŽn




wrattenoliŽn


welke olie



MBS huidverzorging met Dode Zee mineralen

aanbieding



Dode Zee
mineralen en modder





massage oliŽn

natuurllijke massage oliŽn zonder synthetische toevoegingen



Jojoba huidolie

etherische olie in jojoba,
te gebruiken als parfum of toevoeging aan massag-oliŽn



Kumkumadi

Ayurvedische olie



Parfumolie

Parfum olie met hoofdzakelijk natuurlijke ingrediŽnten



Rookkaarsen

Rookkaarsen uit het Erzgebergte met
natuurlijke ingrediŽnten

   
/aromabasis/teunisbloem.htm - laatste wijziging zondag 08 oktober 2023

copyright Anthťmis aromatherapie - Oosterstreek / alle rechten voorbehouden disclaimer