oovolg Anthťmis opetherische oliŽn
eth. olie A t/m D
eth. olie E t/m K
eth. olie L t/m R
eth. olie S t/m Z
toepassingen

Attars
blends


basisoliŽn
maceraten en vetten
toepassingen

insecten verdrijven

Nederlandse namen
botanische namen
recepten

haar verzorging
huid verzorging

hydrolaten

zalven
gels


Dode Zee
Edom huidverzorging
Edom aanbieding
Safi huidverzorging
Dode Zee INFO
Dode Zee mineralen
Dode Zee modder
RŁgener Krijt
Magnesium olie


prijzen
basisoliŽn
etherische oliŽn
grootverpakkingen
professionals

hydrolaten
insecten verdrijven
therapeutische mengselsinfo plantaardige
huidverzorging
Aanbiedingsets
Neutral Dode Zee
Mineral RŁgener Krijt
Krijtbehandelingen
Tea Tree verzorging
Duindoorn verzorging
Rozenbottel verzorging
Cocos huidverzorging
Voetverzorging

handcrŤmes
shampoo

massage oliŽn
huid oliŽn
disclaimer
sitemap

   de huid (cutis)
We staan er meestal niet bij stil dat de huid ons grootste orgaan is. De mens bestaat voor 16% uit huid die 1 tot 3 millimeter dik is. Het is de grens van het lichaam en heeft de taak om af te sluiten en te beschermen. Dat doet zij door aan de buitenkant af te sterven. De cellen aan de oppervlakte worden hoornachtig, geven daardoor een zekere vastheid en zorgen ervoor dat de huid ongevoeliger wordt. Steeds schuiven levende huidcellen op naar de oppervlakte waar zij na verloop van tijd afsterven. Onze huid bestaat dus uit een doorlopend proces van tot leven komen en afsterven, daarbij wordt de huid ťťnmaal per maand in zijn geheel vernieuwd.


functies van de huid
Heel belangrijk is de funktie als grootste zintuig. Via de huid nemen we trillingen en pijn waar, wij kunnen ermee tasten en voelen druk en temperatuur. Al deze indrukken worden waargenomen door zogenaamde receptoren die in de lederhuid gelegen zijn.
Rood worden, verbleken en de haren overeind zetten kan de huid ook, dit is eveneens een deel van ons gevoel. Bovendien kan de huid via geurstoffen,
feromenen, signalen uitzenden.
Samengevat biedt de huid in het bijzonder bescherming tegen:
 • koude, hitte en straling
 • druk, stoten en schaven
 • chemische beschadigingen
 • het binnendringen van microorganismen.
 • het verlies van vocht en warmte

Door een zuurmantel werkt de huid aktief tegen het indringen van vreemde stoffen, wel heeft de huid de mogelijkheid bepaalde stoffen op te nemen. De doorbloeding van de huid heeft een regulerende werking op de bloedsomloop en lichaamstemperatuur, terwijl het zweten beschermt tegen oververhitting. Als de huid beschadigd is, wordt alles in het werk gesteld om de verloren gegane bescherming zo snel mogelijk te herstellen. Het reparatieteam bestaat uit vele cellen die gedeeltelijk in de huid terplekke gemaakt worden en anderzijds door het bloed worden aangevoerd.


opbouw van de huid
Om aan de veelzijdige opgaven te kunnen voldoen is de huid, zoals een ui, uit meerdere lagen opgebouwd. Iedere laag heeft zijn eigen typische celstructuren met de daaraan verbonden functies.
haar
 
 
zweetklier
 
 
vetcellen
opperhuid (epidermis)
 
bloedvaatjes
 
lederhuid (corium)
subcutis (bindweefsel)
  Van buiten naar binnen bestaat de huid, ook cutis genoemd. uit de volgende lagen:
 • Epidermis of opperhuid
 • Corium of lederhuid
 • Subcutis of onderhuids bindweefsel


epidermis (opperhuid)
De epidermis of opperhuid is de buitenste huidlaag, die ook weer uit verschillende lagen, met een specifieke werking, bestaat. Deze vijf lagen zijn:
 • stratum corneum of hoornlaag
 • stratum lucidum of glanslaag
 • stratum granulosum of korrellaag
 • stratum spinosum of stekelcellenlaag
 • stratum basale of onderste laag
De opperhuid zelf heeft geen bloedvaatjes maar wordt gevoed door bloedvaatjes uit de lederhuid. Aan de oppervlakte van de hoornlaag, die hoofdzakeljk uit keratine bestaat, monden de talgkliertjes en zweetkliertjes uit waarmee de huid vochtig en vet gehouden wordt. De bovenste drie lagen van de epidermis bestaan uit verhoornde afgestorven cellen. In de korrellaag wordt een voorstadium van keratine, het keratohyaline gevormd. Deze substantie breidt zich in de glanslaag als een vetachtige massa uit van waaruit de verhoornde cellen zich naar boven in de hoornlaag schuiven. Daar worden de cellen voortdurend in een cyclus van Ī 28 dagen afgestoten.
De stekelcellenlaag en de onderste laag bestaan uit levende cellen. De cellen uit de stratum basale zijn een soort moedercellen die zorgen voor voortdurende vernieuwing van de huid. De hier geproduceerde cellen bewegen zich naar de boven gelegen huidlagen, waar ze zich verder ontwikkelen. In deze onderste laag van de opperhuid wordt ook het pigment gevormd.
In de stekelcellenlaag ontwikkelen zich de keratinosomen, kleine holtes die door een membraan zijn omgeven en een vetachige substatie bevatten,
lipide, bevatten.


corium (lederhuid)
De lederhuid is een taaie en elastische laag die ook weer verdeeld is en wel in:
 • Stratum papillare of papillaire laag
 • Stratum reticulare of netvormige laag
In de lederhuid vinden we bloedvaten, lymfevaten en zenuwen. Hier bevindt zich ook het grootste deel van het verdedigingssysteem van de huid, virussen en bacteriŽn kunnen in deze laag gericht onschadelijk gemaakt worden. Het grootste deel van de lederhuid bestaat uit eiwitachtige bindweefselvezels. Deze elastische, golfvormige, nauwelijks buigbare collageenvezels bepalen de stevigheid en elasticiteit van de lederhuid. Door een verbinding met glycosaminoglycane kan een jonge huid zo vrijwel onbeperkt vocht vasthouden. Naarmate het ouder worden vertakken de collageenvezels zich sneller en neemt het vochtvasthoudend vermogen van de huid af. De lederhuid wordt niet voortdurend vernieuwd, een beschadiging blijft dan ook altijd als litteken zichtbaar.
De papilaire laag heeft aan de bovenzijde een golfvormig uiterlijk en is daarmee vast verbonden aan de basaallaag van de epidermis. Door de golfvormige structuur is het contact groter zodat de opperhuid optimaal van voedingsstoffen voorzien kan worden.
De netvormige laag gaat bijna onbemerkt over in het onderhuidse vetweefsel, de subcutis. De laag is een dicht net van collageenvezels die parallel met de andere lagen verlopen. Het net is gevuld met bindweefsel, deze constructie van weefsel en vezels geeft de huid zijn spankracht en elasticiteit.


subcutis (onderhuids bindweefsel)
Het onderhuids bindweefsel bestaat uit los bindweefsel met vetcellen in grotere kussenvormige clusters, die zorgen voor energie-opslag en bescherming tegen koude en stoten. Bij de handpalmen, voetzolen en zitvlak dient de vetopslag uitsluitend als stootkussen. De vetkussentjes zijn van elkaar gescheiden door tussenschotten en uitlopers van vezels van de lederhuid. De uitlopers functioneren als banden die het bewegen van de huid op de onderste laag begrenzen. De starheid van de banden laat het niet toe dat de huid op bijv. de voetzool zich kan bewegen terwijl er op de handrug door lossere banden veel meer beweging mogelijk is. Door het onderhuids bindweefsel lopen veel bloedvaten.
 
Bij het ouder worden verandert de opbouw van de verschillende huidlagen. Zij worden duidelijk dunner en de vetlagen verminderen evenals de elastische vezels. Ook het aantal zweetklieren wordt kleiner en de doorbloeding wordt geringer waardoor de verzorging met zuurstof en voedingsstoffen terugloopt.
Al deze veranderingen zorgen ervoor dat de huid bij oudere mensen dun en droog is. Ook is de huid veel minder elastisch geworden met als gevolg dat ze gemakkelijker beschadigd kan worden en wonden minder snel genezen.


de huid is ons grootste orgaan, ga er behoedzaam mee om. Huidverzorging voor, acne, couperose, schubbenhuid, sinaasappelhuid, striae, gevoelige huid, vette huid. Tips voor ieder huidtype, dierproefvrij HUID TYPE

een goede verzorging voor uw huidtype vindt u achter iedere`link`

Het is maar aan weinig mensen gegeven een volkomen gave, stralende huid te hebben. Er is bijna altijd wel iets storends, een puistje, pukkeltje, sproeten of rimpels, een bleke, vale of juist te intensieve kleur. Steeds meer mensen worden overgevoelig voor voedingsmiddelen, zon of milieu waarop de huid vrijwel onmiddelijk reageert; deze wordt ruw, vet of juist te droog, wordt vlekkerig of gaat schilferen. Naast een gezonde levenswijze en veel water drinken kan een goede huidverzorging een heleboel verbeteren.
normale huid De teint is egaal, de poriŽn klein. Geen glimmende neus, kin of schrale wangen. De vocht- en vetbalans is dus optimaal
gecombineerde huid of gemengde huid bestaat eigenlijk uit twee huidtypen. De wangen zijn droog, terwijl de neus, kin en het voorhoofd teveel talg produceren, waardoor ze vaak glanzen.
vette / probleem huid De teint is vaal, de poriŽn grof. De huid heeft een vettige glans, is stug, sterk verhoornd en produceert teveel talg. Kan in sommige gevallen schilferen. Puistjes en meeŽters zijn vaak talrijk. Dit huidtype kan ook vochtarm zijn, geeft daardoor de indruk van een droge huid. Vaak wordt de overproductie van talg door gebruik van verkeerde cosmetische preparaten nog verergerd.
jonge probleem huid Heeft veel puistjes, pukkeltjes en meeŽters. De poriŽn zijn vaak verstopt door de vorming van talg propjes. De huid glimt sterk en ziet er bleek uit.
acne huid De ontstoken acne huid heeft grotendeels een overproductie aan talg, waardoor de poriŽn snel verstopt raken. De PH-waarde van de huid is niet optimaal daarom krijgen bacteriŽn de kans ontstekingen te veroorzaken. Dagelijkse grondige (maar geen agressieve) reiniging en het gebruik van kwaliteits cosmetica kunnen veel verbeteren.
droge / vochtarme huid De meeste mensen hebben eerder last van een droge dan van een vette huid, zeker na de puberteit. Belangrijke oorzaken zijn centrale verwarming en airconditioning die veel vocht aan onze huid onttrekken. Ook zon en wind hebben een sterke uitdrogende werking. De droge huid heeft een zeer fijne structuur, met soms een craquelť achtig uiterlijk en voelt na het wassen snel trekkerig en schraal aan. Een droge huid ziet er eerder `oud` uit dan een vette. Bij extreme droogte gaat de huid schilferen.
rijpere huid Vroeg of laat krijgt iedereen te maken met de verschijnselen van de rijpere huid. De huid houdt minder goed vocht vast en de elasticiteit gaat achteruit. De huid wordt droog, slap en vertoont steeds meer rimpels. Dit proces kan aanzienlijk worden vertraagd door de juiste verzorging.
couperose huid De rode, blauwachtige adertjes, het kenmerk van dit huidtype, komen meestal plaatselijk voor bijv. op wangen of neus.
gevoelige huid Een gevoelige huid kan zich meestal niet beschermen tegen wat op haar afkomt. Ze raakt letterlijk geÔrriteerd, jeukt en trekt of vertoont rode vlekjes of schilfers. Felle zon, kou, luchtverontreiniging, stress en spanningen kunnen zo belasten dat de huid het opgeeft. Deze huid is bijna altijd droog, dun en uiterst kwetsbaar. Sommige delen zijn vlug ruw. Heeft vaak couperose. Let wel dat ook andere huidtypen soms heel gevoelig kunnen zijn.
schilfer huid ook wel schubbenhuid genoemd, dit omdat het soms lijkt alsof de huid met schubben bedekt is. Dit type is extreem droog en voelt perkamentachtig aan. Met een intensieve verzorging is de conditie van de huid te verbeteren.
sinaasappelhuid officieel cellulitis ontstaat omdat met het verstrijken van de jaren de spankracht van de huid vermindert. De elasticiteit van het onderhuids bindweefsel neemt af en er ontstaat een ongelijkmatig, ietwat bobbelig oppervlak, wat lijkt op een sinaasappelschil.

Ľ

   

vetzurenwrattenoliŽn


oliŽn zoeken op
Nederlandse naam

botanische naam


Edom huidverzorging

aanbiedingrecepten


massage oliŽn

massage oliŽn zonder synthetische toevoegingen


welke olie voor welke kwaal
   
huid.htm - laatste wijziging zondag 27 januari 2019

copyright Anthťmis aromatherapie - Oosterstreek / alle rechten voorbehouden disclaimer