oo


volg Anthťmis op



etherische oliŽn
eth. olie A t/m D
eth. olie E t/m K
eth. olie L t/m R
eth. olie S t/m Z

Attars


basisoliŽn
maceraten en vetten
toepassingen


Nederlandse namen
botanische namen
recepten
hydrosols

therapeutische mengsels
zalven
gels


prijzen
basisoliŽn
etherische oliŽn
grootverpakkingen
professionals

hydrosols
insecten verdrijven
therapeutische mengsels

Olie van de Maand



Dode Zee
MBS huidverzorging
Safi huidverzorging
Dode Zee INFO
Dode Zee mineralen
Dode Zee modder


massage oliŽn
huid oliŽn


Anthťmis webshop
honderden oliŽn in therapeutische kwaliteit
huidverzorging met natuurlijke grondstoffen
   
Bij het verstrekken van de volgende informatie beroepen wij ons op het ook ons toekomende recht op vrijheid van meningsuiting, zoals dat ondermeer wordt gewaarborgd in artikel 10 lid 1 van het Europees Verdrag ter bescherming van de Rechten van de Mens en de fundamentele vrijheden.

Alle informatie op deze pagina is afkomstig van therapeuten en deskundigen die met hydrolaten werken.
HYDROSOLS


Een hydrosol vaak ook wel hydrolaat genoemd is meestal een bijproduct van de destillatie van etherische oliŽn. Eveneens kan het verkregen worden door stoomdestillatie van plantenmateriaal bij lage temperatuur (100į C).

Het hydrosol bevat alle in water oplosbare stoffen van een plant en heeft een vergelijkbare werking als de uit de plant gewonnen etherische olie, zij het vele, vele malen zwakker. Ook de, soms zeer subtiele, geur komt overeen omdat het hydrolaat geringe sporen etherische olie bevat. De werking kan versterkt worden door ťťn of twee druppels van de betreffende olie aan het hydrolaat toe te voegen. Eigenlijk is een hydrosol een geconcentreerd extract, tientalle malen sterker dan bijvoorbeeld een kruidenthee.

Hydrosols mogen niet verward worden met aromatische waters of bloemenwaters die vaak onder de mooiste fantasienamen verkocht worden. Deze waters bevatten vaak syntetische stoffen en hebben geen enkele therapeutische werking.


In de middeleeuwen werd stoomdestillatie toegepast om geurwaters voor de adelijke dames te maken. De etherische oliŽn die hierbij eveneens vrijkwamen werden onbenut gelaten. Pas veel later gingen deze oliŽn een belangrijke rol spelen.

In principe is van elke plant, boom of struik waarvan een etherische olie geproduceerd kan worden ook een hydrolsol verkrijgbaar. De meeste hydrosols zijn in Nederland niet verkrijgbaar door de hoge vrachtkosten uit verre landen.

Uit Korenbloemen en Hamamelis kan geen etherische olie gewonnen worden, dus van deze planten zijn alleen hydrosols verkrijgbaar.

Hydrosols bevatten de in water oplosbare inhoudstoffen van een gedestilleerde plant, etherische oliŽn bevatten de in vet oplosbare stoffen. Dit is een groot verschil voor bijvoorbeeld therapeutische toepassingen. *
Als voorbeeld: Rozenhydrosol bevat ongeveer 50% van het pijnstillende phenylethanol en de etherische olie slechts 2-3%.  

De zure hydrosols hebben een sterk samentrekkende werking en hebben naar de mening van therapeuten antivirale en antiparasitaire eigenschappen.
*
Ze kunnen goed gecombineerd worden met de etherische oliŽn omdat ze elkaar zouden aanvullen bij de volgende werkingen:*  

  antiseptisch
  microbe dodend
  antibiotisch
  schimmelwerend



Houdbaarheid:
In tegenstelling tot etherische oliŽn is de houdbaarheid van hydrosols beperkter en wel van enkele maanden tot 1 – 2 jaar, dit omdat staand water een ideale broedplaats is voor bacteriŽn en schimmels.
Eveneens speelt de kwaliteit van het water een grote rol voor de houdbaarheid. Dit is in ontwikkelingslanden, waar de meeste hydrosols vandaan komen, vaak een groot probleem.

Hydrosols bevatten de levenskracht van de plant, het zijn complexe mengsels van samengestelde suikers, carbonhydraten, microscopisch kleine druppeltjes etherische olie en wateroplosbare plantendelen.
De wateroplosbare bestanddelen zijn tanninen, flavonoÔden, aldehyden, carboxylzuren en terpeenalcoholen. Een hydrosol bevat gemiddeld 0,02% essentiŽle olie.

Omdat een hydrosol voor het grootste deel uit water bestaat kunnen bacteriŽn zich bij kamertemperatuur zeer snel vermeerderen.
Het is zinvol om na aankoop het hydrolaat in te vriezen in ijsblokbakjes. Voor direct gebruik kan dan een gewenste hoeveelheid ontdooid worden. Als men het hydrosol wil verdunnen dan kan dit met (bron)water direct voor het gebruik geschieden.
Hydrosols ouder dan een jaar of die waarvan aan de kwaliteit getwijfeld wordt kunnen nog altijd voor mens of dier in bad gebruikt worden.

Deskundigen menen dat de werking berust op het feit dat hydrofiele zuren goed zijn voor onze huid. Ze hebben een lage pH waarde en kunnen zo de zuurwaarde van de huid herstellen. Waardoor de afweer tegen schadelijke microben verbeterd kan worden.
*


Gebruik: therapeuten gebruiken hydrosols bijv:

  in bad   eventueel met een paar druppels etherische olie
in zitbaden tegen aambeien en aandoeningen van de urinewegen, vaginale schimmels
*
  spray   verstuiven in een bloemenspuit ter verfrissing van kleding, haar, huid etc.
desinfecteren van handen en andere lichaamsdelen
in huis om de lucht te ioniseren en te zuiveren.
*
  inwendig   in thee, water, vruchtendrankjes *
  op reis   in de auto, vliegtuig, bus, trein, hotelkamer om de lucht te zuiveren *
  huidverzorging   in cosmetische producten, wassen, reinigen, ter parfumering, als deodorant, als aftershave.
in kleimaskers en tonic voor het gezicht
*
  irritaties   bij verbrandingen, uitslag en jeuk, wondjes, snijwonden, schaafwonden, beschadigde of geÔnfecteerde huid
als oordruppels, neusdruppels, oogwater
*
  kompressen   in kompressen bij verstuikingen, kneuzingen, spataderen, koorts *
  huisdieren   voor de huid, tegen tekenbeten, insecten- steken of beten *



Inwendig:
Het innemen van hydrosols komt steeds meer in de mode omdat men veronderstelt dat een hydrosol een homeopatisch derivaat van een etherische olie is.
Dit hoeft helemaal niet zo te zijn, dus neem ook hydrosols niet op eigen houtje in, maar overleg eerst met een deskundige.
*

Therapeuten adviseren 3 maal per dag een dessert lepel. Het hydrosol kan puur of verdund met bronwater ingenomen worden. (5 ml hydrosol op 200 ml. bronwater). Aanbevolen wordt uitsluitend biologische hydrosols te gebruiken.
*


informatie over hydrosols   AD   EJ   KL   MP   RZ



* De bronnen waaruit de informatie over de werking van deze olie stamt, zijn de soms duizenden jaren oude toepassingen in de aromatherapie, de publicaties van therapeuten, homeopatische artsen, wetenschappelijke onderzoekingen en veel tips van gebruikers.
Anthemis aromatherapie doet echter geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor
informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geŽvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.


   

Anthťmis webshop
honderden oliŽn in therapeutische kwaliteit


recepten


oliŽn zoeken op
Nederlandse naam
botanische naam



OliŽn van de maands

iedere maand
een etherische olie, basisolie en hydrosol
met 15% korting




Proefsetjes

etherische- en basisoliŽn




wrattenoliŽn


welke olie



MBS huidverzorging met Dode Zee mineralen

aanbieding



Dode Zee
mineralen en modder





massage oliŽn

natuurllijke massage oliŽn zonder synthetische toevoegingen



Jojoba huidolie

etherische olie in jojoba,
te gebruiken als parfum of toevoeging aan massag-oliŽn



Kumkumadi

Ayurvedische olie



Parfumolie

Parfum olie met hoofdzakelijk natuurlijke ingrediŽnten



Rookkaarsen

Rookkaarsen uit het Erzgebergte met
natuurlijke ingrediŽnten

   

hydrolaten.htm - laatste wijziging zondag 08 oktober 2023

copyright Anthťmis aromatherapie - Oosterstreek / alle rechten voorbehouden

disclaimer