Puur Natuur verzorging met etherische oliŽn
Sinusitis of bijholteontsteking is een bacteriŽle- of virusinfectie in ťťn of meerdere bijholten


sschimmelinfecties
baardschimmel
candida
candida test
hoofdschimmel
huidschimmel
kalknagel
liesschimmel
mondschimmel
nagelschimmel
oliŽn
oorschimmel
ringworm
spruw
tepelschimmel
vaginaleschimmel
voetschimmel
zwemmerseczeem


diverse infecties
aften
gordelroos
herpes
hoofdluis
hoofdpijn
koortslip
laryngitis
sinusitis


wratten
genitale wratten
platte wratten
ouderdoms wratten
voetwratten
waterwratjes
wratten oliŽn


prijzen


colloÔdaal zilver


huidproblemen
aambeien
couperose
dauwworm
eczeem
eelt
jeugdpuistjes/acne
lichen
likdoorns
psoriasis
roos
rosacea
wintertenen


Dode Zee
Edom huidverzorging
Edom aanbieding
Safi huidverzorging
Dode Zee mineralen
Dode Zee modder
RŁgener Krijt
probeersetje Krijt


plantaardige huidverzorging
Neutral Dode Zee
Mineral RŁgener Krijt
Tea Tree verzorging
Duindoorn verzorging
Rozenbottel verzorging
Cocos huidverzorging


etherische oliŽn
A t/m D
E t/m K
L t/m R
S t/m Z


basis oliŽn

Nederlandse namen
botanische namen


diversen

gezondheidshangers
hydrolaten
massage oliŽn

Aleppo zepen


 
SINUSITIS - bijholteontsteking
Sinusitis of bijholteontsteking is een bacteriŽle- of virusinfectie in ťťn of meerdere bijholten. Bijholten of sinussen zijn de met lucht gevulde holten in de beenderen rond de neus. De slijmvliezen in de neus staan met fijne kanaaltjes in verbinding met de bijholten.
De bijholten bevinden zich links en rechts boven de neuswortel, sinus frontalis of voorhoofdsholte. Links en rechts naast de neus de sinus ethmoÔdalis en links en rechts onder de oogkassen de sinus sphenoÔdalis. Tenslotte aan de onderzijde van de neus links en rechts de sinus maxillaris (kaakholte). De sinussen zijn bekleed met slijmvliezen en de ontsteking hiervan kan zeer pijnlijk zijn.
Meestal is een bijholteontsteking een gevolg van een verkoudheid of griep, hierbij is het neusslijmvlies namelijk gezwollen. Deze zwelling zet zich gemakkelijk via de verbindingskanaaltjes door naar de bijholten. Omdat door de zwelling geen vocht meer kan worden afgevoerd kunnen de slijmvliezen hun afvalproducten niet kwijt, waardoor de weerstand van de slijmvliezen vermindert en virussen en bacteriŽn toe kunnen slaan. Op die manier ontstaat de ontsteking. Vaak blijft bijholteontsteking niet beperkt tot ťťn holte, maar zijn er meerdere aangedaan. Hoewel in het algemeen de term voorhoofdsholteontsteking wordt gebruikt komt een kaakholteontsteking het vaakste voor.
De zich ophopende slijm veroorzaakt een pijnlijk en drukkend gevoel, mogelijke symptomen van sinusitis zijn:
  • neusverstopping met een dik, elastisch slijm.
  • bloedneus en niezen
  • verlies van reukvermogen
  • drukkend gevoel in het hoofd
  • hoofdpijn
  • heftige pijn rond de ogen en/of wangen (vooral bij bukken)
  • kiespijn
  • wazig zien
Een voorhoofdsholte-ontsteking en ontsteking van de sinus ethmoÔdalis hebben vergelijkbare symptomen. Ze gaan vaak gepaard met plaatselijke hoofdpijn, gevoeligheid aan de oppervlakte en zwelling van de oogleden. Dezelfde symptomen komen ook voor bij een ontsteking van de sinus sphenoÔdalis, bovendien kan deze ook leiden tot wazig zien vanwege de nabijheid van de oogzenuwen.
Een kaakholte-ontsteking is ook een ontsteking van een van de neusbijholten, dit kan het gevolg zijn van een verkoudheid of zwemmen in besmet water. Soms breekt door het trekken van een kies de bodem van de kaakholte, waardoor er een opening ontstaat waardoor bacteriŽn in de holte kunnen binnendringen en een ontsteking veroorzaken. Omdat de bijholten dichtbij de hersenen liggen kan een bijholteontsteking gevaarlijk zijn.
Een bijholteontsteking is in meer dan de helft van de gevallen een gevolg van een bacteriŽle of virusinfectie, maar kan ook worden veroorzaaakt door luchtvervuiling of roken. In 10% van de gevallen zijn gebitsproblemen de oorzaak. Een chronische bijholteontsteking heeft meestal meerdere oorzaken.
 
De reguliere neusdruppels en sprays geven bij langer gebruik kans op een (chronische) neusslijmvliesontsteking, etherische oliŽn kennen dit probleem niet. Sinusitis kan daarom ook goed behandeld worden door het inhaleren van etherische oliŽn, eventueel in combinatie met Dode Zee water. Met bijv. de oliŽn Basilicum, Lavendel, Pepermunt, Mirte, Cajeputi, Niaouli of Tea Tree. kan gestoomd of droog geÔnhaleerd worden. Bijzonder werkzaam is ons mengsel van meerdere etherische oliŽn, ook als u last heeft van een chronische ontsteking. Klik hier voor meer informatie over deze olie.Veel kwaaltjes en ongemakken kunnen met etherische oliŽn of Dode Zee mineralen effectief behandeld worden klik hier voor een overzicht van de mogelijkheden.
   
/info/sinusitis.htm - laatste wijziging dinsdag 26 juli 2011