Puur Natuur verzorging met etherische oliŽn
Gordelroos of zona, Herpes zoster,  is een virusinfectie die jeukende blaasjes vormt en veel pijn kan veroorzaken.


sschimmelinfecties
baardschimmel
candida
candida test
hoofdschimmel
huidschimmel
kalknagel
liesschimmel
mondschimmel
nagelschimmel
oliŽn
oorschimmel
ringworm
spruw
tepelschimmel
vaginaleschimmel
voetschimmel
zwemmerseczeem


diverse infecties
aften
gordelroos
herpes
hoofdluis
hoofdpijn
koortslip
laryngitis
sinusitis


wratten
genitale wratten
platte wratten
ouderdoms wratten
voetwratten
waterwratjes
wratten oliŽn


prijzen


colloÔdaal zilver


huidproblemen
aambeien
couperose
dauwworm
eczeem
eelt
jeugdpuistjes/acne
lichen
likdoorns
psoriasis
roos
rosacea
wintertenen


Dode Zee
Edom huidverzorging
Edom aanbieding
Safi huidverzorging
Dode Zee mineralen
Dode Zee modder
RŁgener Krijt
probeersetje Krijt


plantaardige huidverzorging
Neutral Dode Zee
Mineral RŁgener Krijt
Tea Tree verzorging
Duindoorn verzorging
Rozenbottel verzorging
Cocos huidverzorging


etherische oliŽn
A t/m D
E t/m K
L t/m R
S t/m Z


basis oliŽn

Nederlandse namen
botanische namen


diversen

gezondheidshangers
hydrolaten
massage oliŽn

Aleppo zepen


 
GORDELROOS Herpes zoster


Gordelroos (zona), Herpes zoster, is een plotseling optredende, pijnlijke huidinfectie met rode huidplekken en kleine groepen, met helder vocht gevulde, blaasjes. Gordelroos wordt veroorzaakt door het virus Varicella zoster, dit is hetzelfde virus wat bij kinderen waterpokken veroorzaakt. Iedereen kan gordelroos krijgen, maar de ziekte treedt hoofdzakelijk op boven het zestigste levensjaar.
Mensen met een verlaagde weerstand (bijv. mensen die prednison gebruiken) hebben een grotere kans gordelroos te krijgen. Bij een zeer slechte weerstand kan de infectie zelfs de gehele huid beslaan.
Gordelroos is meestal geen ernstige, maar wel een hinderlijke, pijnlijke aandoening die enige weken duurt, in meerdere gevallen zelfs langer.
Bij iemand die als kind waterpokken heeft gehad, trekt het Varicella virus zich terug in de zenuwcellen van het ruggemerg, bij voorkeur in zenuwcellen die in verbinding staan met de huid. Het virus blijft het hele leven in deze cellen aanwezig, bij een verlaagde weerstand door bijv. ziekte, kan het virus echter weer actief worden. Het virus groeit dan langs de zenuwbaan naar de huid toe en veroorzaakt in de vorm van gordelroos een acute onsteking van de zenuwknopen.
Wie nooit waterpokken heeft gehad en daarom geen antistoffen ontwikkeld heeft, kan door iemand met gordelroos besmet worden. De besmetting met het virus kan geschieden via het vocht uit de blaasjes of door de lucht.
Gordelroos ontstaat in het verzorgingsgebied van ťťn zenuw, waardoor het altijd op ťťn kant van het lichaam blijft en de ontsteking scherp begrenst is. Dit aangetaste huidgebied noemt men dermatoom. De pijnlijke rode huid met blaasjes blijft een paar weken, na genezing kan de huid nog vele weken, zelfs maanden pijn blijven doen.
Wanneer het gezicht of voorhoofd is aangedaan, kan er al voordat de huiduitslag zichtbaar is, vaak heftige hoofdpijn ontstaan.
Een gevaar van gordelroos, vooral bij ouderen, is een ernstige zenuwpijn (post-herpetische pijn) die jarenlang kan aanhouden.
Het eerste teken van gordelroos is de gevoeligheid van een bepaalde huidplek, gevolgd door pijn. De brandende, stekende pijn gaat soms gepaard met koorts of een algemeen gevoel van ziek zijn. Op de vierde of vijfde dag ontstaat een rode huiduitslag met kleine blaasjes die heftig kunnen jeuken. Ruim tien dagen later verdrogen de blaasjes en vormen korstjes die littekentjes kunnen achterlaten, de rode huiduitslag verdwijnt geleidelijk. Soms kunnen tijdens het verdrogen nieuwe blaasjes ontstaan. Gordelroos kan overal op het lichaam voorkomen, meestal echter rond buik en taille.
De ontsteking kan in principe meerdere malen optreden, dit komt echter zelden voor. In dat geval dient onderzocht te worden wat de oorzaak is van de slechte afweer.
Gordelroos is besmettelijk ! Vooral op het moment dat blaasjes op de huid aanwezig zijn, kan het virus worden overgedragen. Dit kan door contact met het vocht uit de blaasjes of door de lucht.
Gordelroos kan bij kinderen waterpokken veroorzaken. Andersom is het zo dat bij ouderen, die in contact komen met kinderen met waterpokken, gordelroos kan worden uitgelokt. Omdat een Varicella-infectie voor pasgeborenen en babies gevaarlijk kan zijn moeten mensen met een actieve gordelroos het contact met deze kinderen vermijden.
Gordelroos kan soms in of rond de ogen voorkomen, raadpleeg in zo'n geval altijd een oogarts. Ook gordelroos in het gezicht is veel gevaarlijker dan de huiduitslag op het lichaam. Deze vorm gaat meestal met heftige hoofdpijnen gepaard en zelfs de gezichtsspieren kunnen tijdelijk uitvallen.
Het virus zelf is in het lichaam niet te bestrijden maar jeuk en (na) pijn kunnen met een aantal etherische oliŽn effectief behandeld worden. Om de jeuk te onderdrukken en het virus in de blaasjes te bestrijden kan Geranium of Eucalyptus globulus gebruikt worden. Een goede pijnstiller en eveneens sterk antiseptisch is Oregano, deze olie kan niet puur aangebracht worden maar dient gemengd te worden met bijv. Argan- of Marula-olie. Voor de behandeling van zenuwpijnen is Geranium uitermate geschikt. Omdat het vaak lastig is de juiste kwaliteit olie en de juiste mengverhouding te vinden bieden wij een gebruiksklare "gordelroos-olie" aan. Dit is een zorgvuldig uitgewogen mengsel van meerder etherische oliŽn o.a. met Geranium, Eucalyptus, Oregano en Tea Tree. Deze olie bestrijdt niet alleen het virus in de blaasjes maar vermindert vooral jeuk en pijn.
Gordelroos of zona wordt veroorzaakt door het virus Varicella zoster, dit is hetzelfde virus wat bij kinderen waterpokken veroorzaakt.
meer foto`s klik hier voor meer afbeeldingen


Veel kwaaltjes en ongemakken kunnen met etherische oliŽn of Dode Zee mineralen effectief behandeld worden klik hier voor een overzicht van de mogelijkheden.
   
/probleem/gordelroos.htm - laatste wijziging maandag 25 juli 2011