Puur Natuur verzorging met etherische oliën
Hoofdluis bestrijden met Tea Tree, Lemongrass of anti-hoofdluis olie. Natuurlijke bestrijding van hoofdluis en neten met Geranium, Lavendel en Eucalyptus etherische olie.


sschimmelinfecties
baardschimmel
candida
candida test
hoofdschimmel
huidschimmel
kalknagel
liesschimmel
mondschimmel
nagelschimmel
oliën
oorschimmel
ringworm
spruw
tepelschimmel
vaginaleschimmel
voetschimmel
zwemmerseczeem


diverse infecties
aften
gordelroos
herpes
hoofdluis
hoofdpijn
koortslip
laryngitis
sinusitis


wratten
genitale wratten
platte wratten
ouderdoms wratten
voetwratten
waterwratjes
wratten oliën


prijzen


colloïdaal zilver


huidproblemen
aambeien
couperose
dauwworm
eczeem
eelt
jeugdpuistjes/acne
lichen
likdoorns
psoriasis
roos
rosacea
wintertenen


Dode Zee
Edom huidverzorging
Edom aanbieding
Safi huidverzorging
Dode Zee mineralen
Dode Zee modder
Rügener Krijt
probeersetje Krijt


plantaardige huidverzorging
Neutral Dode Zee
Mineral Rügener Krijt
Tea Tree verzorging
Duindoorn verzorging
Rozenbottel verzorging
Cocos huidverzorging


etherische oliën
A t/m D
E t/m K
L t/m R
S t/m Z


basis oliën

Nederlandse namen
botanische namen


diversen

gezondheidshangers
hydrolaten
massage oliën

Aleppo zepen


 
HOOFDLUIS


De hoofdluis, Pediculosis capitis, is een klein insect (2-4 mm) wat op de menselijke hoofdhuid leeft. Deze parasiet leeft van bloed en veroorzaakt vooral veel jeuk. De eieren (neten) kleven aan de haren, meestal aan de haarwortel en zijn als kleine witte bolletjes te herkennen. Hoofdluizen kunnen 2 dagen zonder bloed leven, zijn daarom gemakkelijk via kleding overdraagbaar. Luizen zijn erg kieskeurig en wisselen nooit van type gastheer zo leeft bijv. een hondenluis alleen op honden en een kattenluis alleen op katten. Besmetting door dieren is hier dus niet mogelijk. De specialisatie gaat zelfs zover dat de hoofdluis alleen op de hoofdhuid voorkomt en niet op andere behaarde delen van het lichaam. Andere luizen die uitsluitend van mensenbloed leven zijn de kledingluis en de schaamluis. Kledingluizen leven op de onbehaarde huid en aan de binnenkant van de kleding. Schaamluizen in de okselharen, schaamhaar, wimpers en wenkbrauwen.

van neet tot luis

Een hoofdluis leeft 20 tot 30 dagen waarvan 7-10 dagen in het eistadium. Om uit het ei (neet) te komen slikt de larve veel lucht die via de darm weer wordt uitgestoten. Onderin het ei ontstaat zodoende een overdruk waardoor de jonge luis uit de neet geperst wordt. De larve of nimf vervelt 3 maal totdat ze in verdere 7-10 dagen uitgegroeid is tot een geslachtsrijp insect. Al na 2 dagen begint het bevruchte wijfje met het leggen van eitjes. Ze legt dagelijks 10 eitjes die met een kleverig secreet aan een haar geplakt worden. Deze "lijm" is watervast waardoor de neten moeilijk door wassen te verwijderen zijn. hoofdluizen leven gemiddeld  20-30 dagen en kunnen tot 100 eitjes leggen.
meer foto`s klik hier voor meer afbeeldingen
Daar hoofdluizen van warmte houden zijn ze vooral in het nekhaar en achter de oren te vinden, de temperatuur is hier meestal tussen de 28 en 30° C. De luizen zelf zijn moeilijk te vinden omdat ze hun lichaamskleur aan kunnen passen aan de haarkleur van de gastheer. Des te opvallender zijn echter de neten die als kleine witte bolletjes aan de haarwortels zichtbaar zijn. Iedere 2 uur nuttigt de hoofdluis een maaltijd, daartoe wordt via het speeksel een substantie in de huid gespoten die de bloedstolling moet verhinderen zodat de luis ongehinderd het bloed op kan zuigen. Deze substantie kan samen met de excrementen jeuk veroorzaken, die door krabben infecties en zelfs allergische reacties in de vorm van een contacteczeem te weeg brengen.
Hoofdluizen zijn al sinds mensenheugenis een hinderlijke last. Vooral op scholen en andere plaatsen waar veel mensen samenkomen is het besmettingsgevaar groot. Besmetting met hoofdluis betekent niet dat men onhygiënisch is, luizen zitten zelfs liever in schone dan in vuile, vette haren. Een echt groot probleem is hoofdluis niet, wel een vervelend ongemak, wat met etherische oliën snel en effectief opgelost kan worden. Ook kunnen etherische oliën preventief worden gebruikt, bijv. dagelijks een paar druppels Tea Tree of Lemongrass in het haar sprenkelen houdt hoofdluis op een afstand.
Geranium, Lavendel, Eucalyptus, Tea Tree, Lemongrass of Rozemarijn kunnen gemengd met Amandel-olie in het haar gemasseerd worden. Goed laten inwerken en uitwassen met een neutrale shampoo. Daarna dode luizen en neten uit het haar kammen, deze behandeling na 3 dagen herhalen. Is het besmettingsgevaar groot dan kunnen Tea Tree en Lemongrass ook preventief gebruikt worden. Enige malen per week het haar wassen met onze anti-hoofdluis shampoo biedt eveneens een goede bescherming tegen nieuwe besmetting.
Alles wat met hoofdluis in aanraking geweest is moet goed gedesinfecteerd worden. Kleding en beddegoed uitwassen, hoofdkussens en matrassen kunnen behandeld worden met Lavendelwater. Kleine artikelen die niet gewassen mogen worden, bijv. pluchebeesten van de kinderen, kunnen verpakt in plastic zakken een paar dagen in de diepvriezer worden bewaard .
Ook in baard, snor, wenkbrauwen, schaamhaar of op de onbehaarde huid kunnen luizen leven. Zij kunnen op dezelfde wijze bestreden worden als de hoofdluis.
Recept: werkzaam tegen luizen en neten; meng 1 ml. Eucalyptus, 1 ml. Geranium, 1 ml. Lavendel, 1 ml. Rozemarijn en 1 ml. Pepermunt met 35 ml. Olijfolie, 10 ml. Notenolie en 50 ml. Maiskiemolie. Masseer dit mengsel goed in het haar, laat het 1 uur inwerken en spoel het uit. Eventueel nawassen met een neutrale shampoo. Hoewel de genoemde etherische oliën dodelijk zijn voor hoofdluizen en neten, zijn ze voor de mens niet gevaarlijk. Bovendien veroorzaken etherische olièn geen resistentie wat bij veel synthetische bestrijdingsmiddelen wel gebeurt.


Veel kwaaltjes en ongemakken kunnen met etherische oliën of Dode Zee mineralen effectief behandeld worden klik hier voor een overzicht van de mogelijkheden.
   
/probleem/hoofdluis.htm - laatste wijziging maandag 25 juli 2011