oovolg Anthťmis opetherische oliŽn

eth. olie A t/m D
eth. olie E t/m K
eth. olie L t/m R
eth. olie S t/m Z
toepassingen
Attars
blends


Lantana
Larix
Latschenkiefer
Laurier
Laurierbes
Laurierblad
Lavandin
Lavas
Lavendel
Lavendel oliŽn
Lavenblad Salie
Lelie
Lemongrass
Liatris
Libanol
Limoen
LinaloŽ
Linde
Litsea
Lupulus
Lotus

Maagwortel
Magnolia
Majoraan
Mandarijn
Mangogember
Mansoor
Mantri
Manuka
Marjolein
Spaanse Marjolein
Wilde Marjolein
Mastboom
Mastiek
May Chang
Meidoorn
Mekkabalsem
Melaleuca oliŽn
Melisse
Melisse Indicum
Mexicaanse Ceder
Mierikswortel
Mimosa
Mitcham Munt
Mirre
Mirte
Moerasden
Moerasspirea
Monnikspeper
Mos
Mosterd
Motia
Munt OliŽn
Muskus
Muskuszaad

Nagermotha
Narcis
Nardus
Neroli
Niaouli
Nootmuskaat

Olibanum
Omanwater
Ogentroost
Oranjebloesem
Osmanthus
Opopanax
Oregano
Spaanse Oregano
Oud

Palmarosa
Patchouli
Peen
Peper
Peperboom
Staart Peper
Pepermunt
Perubalsem
Peterselie
Petitgrain
Piment
Pokhout
Poleimunt
Pomerans
Pompelmoes
Pulegium
Pumilio
Pijnboom

Ravensara
Rhododendron
Rode Ceder
Rode Tijm
Roomse Kamille
Roos
Roosgeranium
Rosalina
Rozemarijn
Rozenhoutprijzen
basisoliŽn
etherische oliŽn
grootverpakkingen
professionals

hydrosols
insecten verdrijven
therapeutische mengselsINFO
basis oliŽn

Nederlandse namen
botanische namen
recepten

hydrosols


zepen
Aleppo zepenDode Zee
Edom huidverzorging
Safi huidverzorging
Dode Zee INFO
Dode Zee mineralen
Dode Zee modder


massage oliŽn
huid oliŽnAnthťmis webshop
honderden oliŽn in therapeutische kwaliteit
huidverzorging met natuurlijke grondstoffen
   
foto`s
Mirre (Myrrhe)   Commiphora myrrha

olie-analyse


Bij het verstrekken van de volgende informatie beroepen wij ons op het ook ons toekomende recht op vrijheid van meningsuiting, zoals dat ondermeer wordt gewaarborgd in artikel 10 lid 1 van het Europees Verdrag ter bescherming van de Rechten van de Mens en de fundamentele vrijheden.
Mirre of Myrrhe is de hars van verschillende struiken of bomen die vooral in Jemen, EthiopiŽ en SomaliŽ in het wild voorkomen en tot de Burseraceae familie behoren. De meest bekende soorten zijn de Commiphora myrrha, Commiphora momol en Commiphora abyssinica. Het zijn stevige bladverliezende struiken met kromme stekelige takken. De plant bloeit na de regenperiode maar kort en vormt dan kleine roodbruine bessen.
In de kuststreken rond de Rode Zee wordt de hars van verschillende soorten al vele honderden jaren commercieel verzameld en als Mirre verhandeld.
Commiphora myrrha, die de
echte Mirre levert wordt gecultiveerd in Kenia, Tanzania, in de drogere gebieden van Zuid- en West India, EthiopiŽ en andere Noord-Afrikaanse landen.
Mirre of Myrrhe etherische olie heilzaam bij verkoudheid, hoest en keelontsteking. Commiphora myrrha verzacht chronische bronchitis.  Mirre is antiseptisch en goed voor onzuivere huid. Myrrhe reguleert menstruatie. Myrrhe werd voor het eerst 3700 jaar geleden genoemd, het is daarmee het oudst bekende parfum.
Samen met Wierookhars werd het naast goddienstige rituelen ook voor behandeling van de vele kwalen gebruikt.

De SumeriŽrs moeten al in 3500 voor Chr. een vorm van destillatie gekend hebben.

Er zijn in MesopotamiŽ medische teksten gevonden die stammen uit 1700 voor Chr. waarin o.a. het gebruik als mondverzorging in combinatie met aluin vermeld werd.
Mirre werd in alle oude beschavingen gebruikt voor het desinfecteren en genezen van wonden. Griekse soldaten hadden een flesje Mirre bij zich om wonden te reinigen en sneller te laten genezen.
Bij de Egyptenaren heette de hars
antyw en werd gebruikt voor het balsemen der doden en samen met honing toegepast in pleisters voor de verzorging van wonden.

In de traditionele Chinese geneeskunde wordt het niet alleen gebruikt bij wonden en bloedingen, maar ook bij de behandeling van zweren, aambeien en vrouwenkwaaltjes. Vaak wordt Mirre aan het vee gevoerd omdat het de melkproductie en kwaliteit gunstig zou beÔnvloeden.
Zo als ook in SomaliŽ waar het aan kamelen gegeven wordt om de melkopbrengst te verhogen. In dit land wordt het ook toegepast bij de behandeling van geslachtsziekten.

In alle culturen is Mirre-rook een belangrijke insectenbestrijder en vindt het toepassing bij meditatie en godsdienstige rituelen.

De naam Mirre komt uit de Griekes mythologie. De beeldschone Myrrha was verliefd op haar vader Cinyras, de koning van Cyprus. Zij ging op listige wijze een incestueuze verhouding met hem aan. Toen haar vader dit ontdekte besloot hij haar te laten doden. De goden kregen echter medelijden met het huilende meisje en veranderden haar in een stekelige struik waaruit vervolgens Adonis werd geboren.

Het gebruik van Commiphorahars wordt door Hippocratus en Theophrastus uitvoerig beschreven. Het werd veel medicinaal gebruikt, vaak in combinatie met Wierook. De Romeinen kookten Mirre in wijn, met in dit mengsel gedrenkte doeken werden dan brandwonden en andere wonden behandeld.
Guggul is een belangrijk en veelvuldig toegepast middel in de
Ayurveda.

Arabische geneesheren behandelden slangenbeten en schorpioensteken met Mirre. Veelvuldig werd het ook gebruikt voor de behandeling van luchtwegproblemen, zoals tuberculose en borstinfecties die in de woestijn door zandstormen ontstonden.

In de loop der tijden is Mirre een symbool voor lijden en de dood geworden. Op zijn weg naar Golghota boden joodse vrouwen Jezus een verdovende drank met Mirre aan. Aan het kruis kreeg Christus eveneens een mengsel van Mirre en wijn.
Ook ter dood veroordeelde gevangen kregen wijn met Mirre om de pijn te verminderen.

De stam of dikke takken worden ingesneden. De uit deze wonden vloeiende hars laat men drogen en wordt dan verzameld.
Uit de hars wordt door oplosextractie een resinoÔde gewonnen. Dit is een donkerbruine taaie substantie met een rijke balsemieke geur die op kamertemperatuur nauwelijk te schenken is. Hieruit wordt een etherische olie gedestilleerd met een pikante geur of een absolue door extractie met ethanol. Beiden worden gebruikt als geurstof in de cosmetische industrie of als smaakstof in levensmiddelen en dranken.
Direkt uit de ruwe hars wordt ook een etherische olie gewonnen. 10 tot 15 kilo hars leveren 1 kilo gele tot amberkleurige viskeuze vloeistof met een warme balsemiek geur.

Mirre essentiŽle olie heeft naar mening van deskundigen adstringerende en antiseptische eigenschappen en zou daardoor wondhelend werken.
De olie w
ordt door aromatherapeuten o.a. gebruikt bij; zwemmerseczeem, kloven, eczeem, ringworm, rimpels, wonden, artritis, vastzittende hoest, onzuivere onrustige huid, onregelmatige menstruatie, aambeien, spruw, witte vloed, verkoudheid, voetschimmel, gingivitis, mondzweren, mond/keel ontsteking en bronchitis. *
Mirre werkt ontsmettend bij chronische bronchitis en op infecties aan de urinewegen. Schimmeldodend bij candida en zwemmerseczeem.
*
Verdampen bij luchtweginfecties, stemverlies, verkoudheid, hoest en keelpijn.
*

psychisch: Mirre heeft een kalmerende invloed op het zenuwstelsel en brengt de geest tot rust. Bij hypernerveuze personen verdampen in de leefruimte. Ook verdampen bij ziekte of mentale problemen. *

spiritueel: Net als Wierook is Mirre dť olie voor gebed en meditatie. Hij is van grote waarde voor mensen die het gevoel hebben dat ze emotioneel of spiritueel zijn vastgelopen en die weer verder willen met hun leven. Mirre geeft helderheid, inzicht, innerlijke rust en is een geschenk aan het kind dat geboren moet worden maar ook een geschenk aan het kind in ieder mens.
De olie heeft een verwarmende en stimulerende uitwerking op het fysieke lichaam en kan worden gebruikt voor versterking van de wortelchakra
. *

contra-indicatie: niet gebruiken tijdens zwangerschap en tijdens het zogen. niet onverdund op een gevoelige huid gebruiken. niet geschikt voor baby`s en kleine kinderen.

mengen met: Mirre kan goed gemengd worden met Amyris, BenzoŽ, Cipres, Den, Eikenmos, Geranium, Jasmijn, Jeneverbes, Kamfer, Kaneelblad, Lavendel, Mandarijn, Patchouli, Sandelhout, Tijm, Wierook en Muntsoorten.
U ontvangt van ons bij iedere etherische olie een uitgebreide beschrijving, hier een paar voorbeelden:
onzuivere huid: voeg 4-6 druppels Mirre toe aan een glas gekookt, tot lauw afgekoeld water, goed roeren. Hiermee de huid dagelijks afspoelen. *
wonden: voeg 5-8 druppels Mirre toe aan een glas gekookt, tot lauw afgekoeld water (goed roeren) en dep hiermee de wond meermaals per dag. *
slecht helende wonden: voeg 5 druppels Mirre, 5 druppels Helicryse, 2 druppels Wierook, 5 druppels Sandelhout, 5 druppels Lavendel en 3 druppels Roomse Kamille toe aan 50 ml. AloŽ vera maceraat. Breng dit meermaals op de wonden aan. *
keelpijn: voeg 2 druppels Mirre toe aan een glas gekookt, tot lauw afgekoeld water (goed roeren). Gorgel hiermee 2x dagelijks, niet doorslikken. *
ontstekingen in de mond, gevoelig tandvlees: voeg 1 druppel Mirre en 1 druppel Pepermunt toe aan een glas gekookt, tot lauw afgekoeld water. Spoel hiermee `s morgens en `s avonds, niet doorslikken. *
chronische verkoudheid: voeg 3 druppels Mirre en 3 druppels Citroen toe aan een schaaltje heet water en inhaleer 2x per dag. *

* De informatie over de werking van deze olie is afkomstig uit de soms al duizenden jaren oude toepassingen in de aromatherapie, de publicaties van therapeuten, homeopatische artsen, wetenschappelijke onderzoeken en tips van gebruikers.
Anthemis Aromatherapie doet echter geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor
informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geŽvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.


   

Anthťmis webshop
honderden oliŽn in therapeutische kwaliteit


recepten


oliŽn zoeken op
Nederlandse naam
botanische naamOliŽn van de maands

iedere maand
een etherische olie, basisolie en hydrosol
met 15% korting
Proefsetjes

etherische- en basisoliŽn
wrattenoliŽn


welke olieMBS huidverzorging met Dode Zee mineralen

aanbiedingDode Zee
mineralen en modder

massage oliŽn

natuurllijke massage oliŽn zonder synthetische toevoegingenJojoba huidolie

etherische olie in jojoba,
te gebruiken als parfum of toevoeging aan massag-oliŽnKumkumadi

Ayurvedische olieParfumolie

Parfum olie met hoofdzakelijk natuurlijke ingrediŽntenRookkaarsen

Rookkaarsen uit het Erzgebergte met
natuurlijke ingrediŽnten

   
/aroma/mirre.htm - laatste wijziging woensdag 20 september 2023

copyright Anthťmis aromatherapie - Oosterstreek / alle rechten voorbehouden

disclaimer