oo


volg Anthťmis op


Aardbei
Abrikoos
Algen
AloŽ vera
Amandel
Amla
Andiroba
Arachide
Argan
Arnica
Ashwagandha
Avocado

Babassu
Baobab
Bawchi
Bernagie
Bhringraj
Broccoli
Bijenwas

Cacaoboter
Calendula
Calophyllum
Camellia
Cashew
Centella
Chaulmogra
Chiazaad
Chilipeper
Chironji
Cocos
Cranberryzaad
Croton

Distelzaad
Druivenpit
Duindoorn

Framboos

Granaatappel

Hazelnoot
Hennep
Hibiscus

Jojoba

Kamille
Karanjezaad
Kiwizaad
Klitwortel
Kokum
Komboboter
Komkommer
Kukuinoot

Laurierbes
Lijnzaad

Macadamia
Macassar
Mahua
Maiskiem
Malkangini
Mangoboter
Marula
Moerasbloem
Moringa

Neem
Neem toepassingen
Nigella

Olijf

Palm
Palmpit
Papaver
Perilla
Perzik
Pinda
Pompelmoes
Pompoen
Pruimenpit

Rozenbottel
Ricinus
Rijstkiem

Sacha Inchi
Saffloer
SchwarzkŁmmel
Sesam
Sheabutter
Sheabutterproducten
Soja
St.Janskruid

Tarwekiem
Taramira
Teunisbloem
Toverhazelaar
Tuinkers

Walnoot
Waterkers
Watermeloen
Wortel

Zonnebloem


basisoliŽn
maceraten en vetten
toepassingen


prijzen
basisoliŽn
etherische oliŽn
grootverpakkingen
professionals

hydrosols
insecten verdrijven
therapeutische mengsels



INFO
etherische oliŽn
eth. olie A t/m D
eth. olie E t/m K
eth. olie L t/m R
eth. olie S t/m Z

Attars


Nederlandse namen
botanische namen
recepten



zepen
Aleppo zepen



Dode Zee
MBS huidverzorging
Safi huidverzorging
Dode Zee INFO
Dode Zee mineralen
Dode Zee modder


massage oliŽn
huid oliŽn


Anthťmis webshop
honderden oliŽn in therapeutische kwaliteit
huidverzorging met natuurlijke grondstoffen
   
 
Kokum butter   Garcinia indica
olie-analyse


Bij het verstrekken van de volgende informatie beroepen wij ons op het ook ons toekomende recht op vrijheid van meningsuiting, zoals dat ondermeer wordt gewaarborgd in artikel 10 lid 1 van het Europees Verdrag ter bescherming van de Rechten van de Mens en de fundamentele vrijheden.
De Kokum-boom ook wel Mangosteen genoemd, is een slanke, groenblijvende boom. De Goa-buttertree groeit in het wild in West India, met name in de wouden van Goa. Vooral in de regio Maharashtra, waar een combinatie van zengende zon maar ook voldoende regen en vruchtbare grond voorkomt, gedijt de Bhirinda op zijn best.
De Kokum-boom behoort tot de familie der
Clusiaceae en is zo verre familie van onze inheemse plant St. Janskruid.


foto Sarangib

De naam “kokum” wordt gebruikt voor verschillende delen van de boom.
Hoewel naast het fruit ook de bast en het blad gebruikt worden zijn de zaden het belangrijkste.
Zij hebben een olie-aandeel van 23% tot 26% en er wordt door de lokale bevolking van India een olie uit gemaakt die zij als spijsvet gebruiken.
Ook dichten zij de Kokumvrucht genezende krachten bij hartkwalen toe. Modern wetenschappelijk onderzoek bij muizen toonde een aniolytisch (angstremmend) effect aan.

De vruchten zijn 2,5 ŗ 3,5 cm in doorsnee en worden bij het rijpen donkerrood tot paars. De gedroogde schilletjes geven een frisse zoetzure smaak aan gerechten.

Kokumolie wordt geraffineerd uit de zaden van de Kokum-boom. Bij kamertemperatuur is Kokumolie vast en heeft een witte, soms iets grijzige, tot rozige kleur. De olie (vet) is rijk aan essentiŽle vetzuren en is zeer stabiel. Onder de van nature harde vetten is Kokumolie ťťn van de hardste.
Kokumolie heeft in cosmetische produkten dan ook een stabiliserende werking en ondersteunt de emulgering. Doordat Kokumolie ook rijk aan anti-oxidanten en Vit.E is, is ze goed bestand tegen oxidatie (ranzig worden).
De olie kan worden gebruikt in zepen, balsams, body-butters, crŤmes en andere verzachtende produkten.
Kokum zaadolie wordt door de huid goed geabsorbeerd en behoort tot de halfdrogendeoliŽn. De olie heeft opvallende verzachtende en hydraterende effecten of de droge en/of beschadigde huid. Vooral vanwege het verzachtende effect op infecties en kloven in lippen, nagelriemen en voetzolen wordt Kokumolie door therapeuten breed ingezet. Ook helpt Kokum-olie bij het vertragen van degeneratie (verouderings)verschijnselen, en het herstellen van elasticiteit van de huid. *

Kokumolie wordt in de aromatherapie puur of in mengsels o.a. gebruikt voor verzorging van; droge of geÔrriteerde huid, kloven, dermatosen, jeuk, schilferende huid, babyverzorging. *
in het bijzonder voor gevoelige en allergisch reagerende huiden.
*
werkt verzachtend bij zonnebrand.
*
De olie laat zich goed mengen met etherische oliŽn en andere basisoliŽn.
Ideale basisolie voor Roos, Jasmijn en andere bloemenoliŽn.

contra-indicatie: er zijn geen negatieve reacties bekend

Hier een voorbeeld van toevoegingen in de huidverzorging:

crŤmes en lotions: 1 tot 3%
zalven en bodybutters: 5 tot 100%
zeep: 2 tot 5%
haarconditioners: 1 tot 3%




* De informatie over de werking van deze olie is afkomstig uit de soms al duizenden jaren oude toepassingen in de aromatherapie, de publicaties van therapeuten, homeopatische artsen, wetenschappelijke onderzoeken en tips van gebruikers.
Anthemis Aromatherapie doet echter geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor
informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geŽvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.


klik hier voor meer informatie over oliŽn


   

Anthťmis webshop
honderden oliŽn in therapeutische kwaliteit


recepten


oliŽn zoeken op
Nederlandse naam
botanische naam



OliŽn van de maands

iedere maand
een etherische olie, basisolie en hydrosol
met 15% korting




Proefsetjes

etherische- en basisoliŽn




wrattenoliŽn


welke olie



MBS huidverzorging met Dode Zee mineralen

aanbieding



Dode Zee
mineralen en modder





massage oliŽn

natuurllijke massage oliŽn zonder synthetische toevoegingen



Jojoba huidolie

etherische olie in jojoba,
te gebruiken als parfum of toevoeging aan massag-oliŽn



Kumkumadi

Ayurvedische olie



Parfumolie

Parfum olie met hoofdzakelijk natuurlijke ingrediŽnten



Rookkaarsen

Rookkaarsen uit het Erzgebergte met
natuurlijke ingrediŽnten

   
/aromabasis/kokum.htm - laatste wijziging zondag 08 oktober 2023

copyright Anthťmis aromatherapie - Oosterstreek / alle rechten voorbehouden disclaimer